Financieel/Geld
1562522466
Geld

Pensioenbestuurders verdienen flink meer

Pensioenbestuurders hebben hun beloning vorig jaar met 11% zien stijgen. Uitvoerende bestuursleden van pensioenfondsen verdienen gemiddeld €171.000 per jaar bij een volledige werkweek, meldt onderzoeksbureau TPRA.

Ook leden van de raden van toezicht bij pensioenfondsen krijgen meer. Zij hebben hun vergoeding in doorsnee met 7% zien oplopen naar €13.131, stelt TPRA.

Volgens het onderzoeksbureau stijgen vooral de salarissen bij ondernemingspensioenfondsen. Daar worden ook meer bestuurders van buiten aangetrokken. Het verdwijnen van kleinere pensioenfondsen drijft het gemiddelde loon eveneens omhoog.

Bittere pil

De hogere beloning voor pensioenbestuurders is een bittere pil voor gepensioneerden die volgend jaar mogelijk worden gekort. Diverse pensioenfondsen boeken weliswaar hoge beleggingsrendementen, maar door de lage rekenrente en de vergrijzing worstelen zij met een te lage dekkingsgraad. Meerdere pensioenbestuurders hebben de politiek inmiddels opgeroepen de rekenrente aan te passen, zodat er minder hoeft te worden gekort op de pensioenen.