Financieel/Geld
1564324028
Geld

Vaak mankementen bij Tesla en Franse auto’s

Consumentenbond: Fiat en Seat worden betrouwbaarder

Amsterdam - Volgens de Consumentenbond komen de betrouwbaarste auto’s nog steeds uit Azië. In het jaarlijkse mankementenonderzoek figureerde Tesla in de onderste regionen. Ook Franse auto’s kwamen er slecht vanaf. Fiat en Seat klimmen in de ranglijst omhoog.

De Consumentenbond vroeg aan 8.000 autorijders hoe vaak zij in de periode juni 2019 - juni 2020 met pech langs de weg stonden of met problemen naar de garage moesten. Driekwart meldde geen panne te hebben gehad.

Net als in alle voorgaande 20 jaren staan in de top 10 vooral automerken uit Korea en Japan. Koploper is Lexus met een rapportcijfer van 8,8. De enige niet-Aziaat in de top 10, de Duitse Mini, staat samen met Mitsubishi op plaats 4. Beiden merken krijgen een 8.

Tesla

Nieuw in de lijst is Tesla. Volgens de enquête scoren de elektrische auto's van Tesla gezamenlijk slechts een 6,3 waarmee het merk op plaats 22 eindigt. Vooral over Model S zijn er klachten, meldt de bond. „Tesla voert vaak 's nachts updates uit via wifi-verbinding. Maar gefrustreerde eigenaren melden dat de softwareproblemen door de update alleen maar erger zijn geworden in plaats van opgelost.” Het relatief nieuwe Model 3 doe het volgens het onderzoek wel beter.

Fiat 500x Sport

Fiat 500x Sport

Fiat deed het beter dan vorig jaar. Het Italiaanse automerk klom van plek 20 (6,1) naar plek 14 (6,7). Vooral de stadsauto Fiat 500 scoort relatief goed. Ook Seat doet het beter. In 2019 was het merk hekkensluiter met een 5,2, nu staat het met een 6,6 op plaats 15. De stijging is vooral te danken aan het model Ibiza.

De jongste generatie Seat Ibiza werd in 2017 gepresenteerd.

De jongste generatie Seat Ibiza werd in 2017 gepresenteerd.

De laagste cijfers gaan naar de Franse merken Citroën (6,2) en Peugeot (6,1). Helemaal onderaan staat het Italiaanse Alfa Romeo (5,7).