Nieuws/Financieel
1566581405
Financieel

Topman Elon Musk heet voortaan ’Technoking van Tesla’

Elon Musk verrast met nieuwe titel bij Tesla: Technoking

Elon Musk verrast met nieuwe titel bij Tesla: Technoking

Amsterdam - Tesla-baas Elon Musk heeft met een verrassende mededeling opnieuw de Amerikaanse beurswaakhond SEC geprikkeld. Hij wil voortaan met zijn nieuwe functietitel ’Technoking of Tesla’ door de SEC worden aangeschreven.

Elon Musk verrast met nieuwe titel bij Tesla: Technoking

Elon Musk verrast met nieuwe titel bij Tesla: Technoking

Dat blijkt uit een officiële deponering door de batterijautobouwer Tesla bij de toezichthouder Securities and Exchange Commission. Daarin meldt de ceo de functiewijziging tot ’Technoking of Tesla’. Uit de beschrijving blijkt verder dat Musk bestuursvoorzitter blijft.

Tesla heeft talloze procedures lopen bij de Securities and Exchange Commission (SEC), nadat Musk meermalen de regels had overtreden. Sindsdien vecht hij een koude oorlog uit met de beursautoriteiten. Brieven aan Musk zullen de SEC-bestuurders voortaan aan de ’Technoking’ moeten richten.

Vanaf 15 maart zal ook Zach Kirkhorn, sinds 2019 financieel topman van Tesla, een andere functietitel krijgen: Master of Coin.

Nadruk op crypto

Tesla heeft afgelopen jaar voor $1,5 miljard aan bitcoins aangeschaft. Het bedrijf ziet het als belegging, maar bereidt zich ook voor op het afrekenen van Tesla’s in cryptomunten.

Elon Musk heeft herhaaldelijk duidelijk gemaakt dat hij „totaal geen respect heeft voor de SEC”. Eerder meldde op Twitter de grootaandeelhouder van Tesla dat hij voldoende nieuw kapitaal had aangetrokken voor de groei van zijn concern. De vraag was of dat geld er ook was. Het aandeel veerde op.

Aandeelhouders van Tesla profiteerden, maar volgens de SEC was op dat moment het nieuwe kapitaal van geldschieters helemaal niet beschikbaar.

Musks twittergedrag werd aan banden gelegd in een schikking, hij zou alleen nog tweets over de bedrijfswijzigingen bij Tesla mogen uitsturen die gecontroleerd zijn door zijn medebestuurders.

In een interview met de Amerikaanse zender CBS maakte Musk eind 2018 duidelijk zich daar niet aan te houden. Hij verwijst naar zijn recht van vrijheid van meningsuiting.

Musk is momenteel de op een na rijkste man ter wereld met een door Bloomberg geschat vermogen van $179 miljard.