Nieuws/Financieel
1568287
Financieel

ING en ABN laaiend enthousiast over sojatest met blockchain

AMSTERDAM - De komst van blockchain als nieuwe ruggengraat van de financiële wereld komt naderbij met een geslaagde proef van ING en ABN Amro met een ’complexe’ sojatransactie.

Een jaar geleden erkende de financiële wereld weliswaar de potentie van blockchain, maar vroeg men zich nog hardop af voor welk probleem de techniek een oplossing kon bieden. Dit wordt nu langzaam duidelijk. „De consument is de uiteindelijke winnaar”, voorspelt Anthony van Vliet, Global Head Trade and Commodity Finance bij ING, naar aanleiding van een geslaagde proef waarin een handelstransactie met voedsel via blockchain behoorlijk sneller én goedkoper bleek. „Want die krijgt uiteindelijk producten als brood en soja goedkoper op zijn bord.”

ING, ABN Amro en het Franse Societé Generale zetten een proef op touw met een handelstransactie met voedsel via blockchain. „Normaal duurt dit proces elf tot veertien dagen”, zegt Van Vliet over de transactieduur van een transport sojabonen van de Louis Dreyfus Company van Zuid-Amerika naar China. „Maar met blockchain begonnen we op maandag en waren wij op vrijdag klaar. Zonder handmatige controles, daalden ook de operationele risico’s. Je zou haast zeggen dat het risico met fraude werd geëlimineerd.”

Goedkoper

Qua kosten bleek blockchain vijf keer goedkoper dan de traditionele papierhandel, vult Van Vliet’s collega Karen Kersten van ABN Amro aan. „Bij Louis Dreyfus Company en de andere partijen in de keten leverde deze transactie een daling op van 80% aan dure administratieve processen. Bij een agri-transactie zijn veel partijen betrokken; de verkoper, koper, meerdere banken, douane en voedselcontroles. Die partijen gaan niet weg. Maar deze proef toont aan dat blockchain erg interessant is voor complexe transacties waar meer partijen bij betrokken zijn.”

Blockchain werd enkele decennia geleden ontwikkeld als uitwisselingssysteem van beveiligde ‘blokken’ informatie. De digitale munt bitcoin is de bekendste innovatie die draait op de techniek. De financiële sector hoopt dat blockchain zakendoen sneller, gemakkelijker, goedkoper én veiliger kan maken. Zo deed ING vorig jaar een test met een handelsfinanciering, waarbij de transactieduur van een naar China verscheepte lading ruwe olie uit Afrika met blockchain werd gereduceerd van 3 uur naar slechts 25 minuten.

Samenwerking

Waar grootbanken aanvankelijk vooral eigen blockchaintesten uitvoerden, daar gaan zij nu steeds meer samenwerken. Dit is volgens Van Vliet belangrijk om van blockchain een nieuwe standaard te maken: „Hoe meer banken, logistieke partijen, verzekeraars, inspecteurs, controleurs en autoriteiten aansluiten, hoe goedkoper en sneller transacties worden via dit platform. En daarmee is de consument de uiteindelijke winnaar.”

Kersten is voorzichtig met een voorspelling wanneer blockchain de oude papierwinkel daadwerkelijk vervangt: „Deze proef laat zien dat het kan. Internationaal zakendoen via blockchain komt dichterbij. Maar het heeft nog stappen nodig.” Van Vliet durft na een aarzeling iets verder te gaan: „Ik durf wel te zeggen dat het ontwikkelingsproces over vier jaar is afgerond. Als wij elkaar dan spreken, denk ik zelfs dat deze inschatting te conservatief is geweest.”