Nieuws/Financieel
1568459135
Financieel

Bedrijvigheid dienstensector VS trekt aan

New York - De groei van de bedrijvigheid in de Amerikaanse dienstensector is in oktober aangetrokken. Dat meldde onderzoeksinstituut ISM.

De inkoopmanagersindex, de graadmeter voor de bedrijvigheid, kwam uit op een stand van 54,7 tegenover 52,6 in september. Economen voorspelden in doorsnee een niveau van 53,5. Een stand boven 50 duidt op groei, daaronder op krimp.

In september kwam de graadmeter van ISM nog uit op het laagste niveau in drie jaar. De meevallende cijfers over vorige maand kunnen de zorgen over afzwakking van de economie in de Verenigde Staten wat verlichten. Volgens de onderzoekers van ISM was over een breed front verbetering te zien in de cijfers.

Geen onmiddellijke recessie

ING-econoom James Knightley schreef in een reactie op het ISM-cijfer dat samen met gegevens over de industrie er weliswaar sprake is van afzwakking van de groei van de Amerikaanse economie, maar dat er geen onmiddellijke recessie in de VS dreigt. Hij denkt dat de Federal Reserve nu hoopt dat de drie renteverlagingen van de afgelopen tijd voldoende steun zullen bieden en dat er waarschijnlijk een pauze in december zal zijn. Voor volgend jaar rekent de econoom op twee renteverlagingen door de Fed.

Het Britse onderzoeksbureau Markit kwam met eigen definitieve cijfers over de Amerikaanse dienstensector. Die index noteerde een stand voor oktober van 50,6.