Nieuws/Financieel
1568743691
Financieel

Miljoenenboete voor Apple vanwege slome oude iPhones

Parijs - Apple moet maar liefst €25 miljoen betalen omdat het bedrijf oudere iPhone-modellen opzettelijk langzamer liet werken, zonder dat de consument daarover werd ingelicht.

Het techbedrijf krijgt de boete van de Franse mededingingsautoriteit DGCCRF.

Apple maakte oudere telefoons naar eigen zeggen langzamer om de batterij langer mee te laten gaan. In 2017 gaf het bedrijf dat toe.

Veel consumenten hebben echter het idee dat oudere modellen langzamer gaan werken, zodat je je gaat ergeren en een nieuwe iPhone wil.

Ineens uitvallen

Volgens Apple wordt de batterij in de telefoon na verloop van tijd minder goed in het omgaan met pieken. Dan kunnen ze ineens uitvallen om de elektronica te beschermen.

Om dat te voorkomen, kwam Apple met een update voor iPhone 6, 6S en SE om dat te voorkomen. De telefoon werd daar echter slomer van.

Een consument liet in een video zien dat de slome telefoon opeens weer sneller ging werken met een nieuwe batterij. Zo kwam het balletje aan het rollen.

Mededeling

Volgens de Franse consumentenbeschermer had Apple haar klanten moeten inlichten over wat er gebeurde. De telefoonmaker moet de komende maand ook een mededeling op de Franse website tonen, waarin wordt toegegeven dat de regels zijn overtreden.

Apple maakt oudere iPhonemodellen nog steeds langzamer. Het gaat om de 6 (alle versies), SE, 7, 8 en X, aldus de BBC.

Bij de XS, XS Max en XR gebeurt het alleen als de batterij slechter begint te worden. Bij nieuwere modellen is het verschil wel minder groot.