Nieuws/Financieel
1572061
Financieel

Meer mkb'ers vragen om steun

BAARN - Het aantal bijstandsaanvragen door mkb-ondernemers is in het laatste kwartaal van 2017 verder toegenomen, ondanks de algehele economische opleving. Volgens het Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf (IMK) staan veel ondernemersproblemen los van het economisch klimaat.

Het instituut registreert met de zogeheten IMK-Index het aantal ondernemers dat in nood verkeert. Het aantal bijstandsaanvragen door zelfstandige ondernemers steeg langs die meetlat in het vierde kwartaal met 15% ten opzichte van het derde kwartaal. Volgens het IMK is tussen het derde en het vierde kwartaal niet echt sprake van seizoenspatronen.

Steunaanvragen

De index is gebaseerd op het aantal ondernemers dat een beroep doet op bijstandverlening voor zelfstandigen in de vorm van krediet of een uitkering. Naar schatting vragen in Nederland jaarlijks 7000 bedrijven per jaar om steun. Van die steunaanvragen worden er circa 4000 gehonoreerd.

,,In circa de helft van de aanvragen betreft het een bedrijf dat in de kern wel levensvatbaar is”, zegt IMK-directeur Han Dieperink. Hij benadrukt dat het gemiddeld beter lijkt te gaan met ondernemend Nederland, al toont de index aan dat dit voor een grote groep zelfstandige ondernemers niet het geval is.

DBA

In vergelijking met het laatste kwartaal van 2016 daalde het aantal aanvragen met circa 8%. Dieperink zag afgelopen periode onder meer de effecten van het 'DBA-spook' wegebben.

De onduidelijkheid rond de nieuwe Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) zorgde er in voorgaande kwartalen juist voor dat ondernemers voorzichtiger werden met het inhuren van externen, met een stijging van steunaanvragen van bijvoorbeeld zzp’ers tot gevolg. ,,Maar dat effect hebben we dit kwartaal niet kunnen vaststellen", aldus de directeur.