Nieuws/Financieel
1572466295
Financieel

Shell-claim Nigeria toch voor Britse rechter

Londen - Een groep Nigerianen mag claims tegen olie- en gasconcern Shell wegens milieuschade voor het hooggerechtshof van het Verenigd Koninkrijk uit de doeken doen. Dat laat advocatenkantoor Leigh Day weten. Eerder zagen lagere rechtbanken geen reden om de zaak in Groot-Brittannië te behandelen.

Vissers en boeren van de gemeenschappen Ogale en Bille in de Nigerdelta houden Shell verantwoordelijk voor ernstige vervuiling die zou zijn veroorzaakt door olielekkages bij Shell Petroleum Development Company of Nigeria (SPDC). In die onderneming heeft Shell een belang van 30 procent en het Nigeriaanse staatsoliebedrijf 55 procent.

De gemeenschappen willen hun claims tegen Shell graag in het Verenigd Koninkrijk laten behandelen, omdat ze weinig vertrouwen hebben in de rechtsspraak in Nigeria. Het Britse hooggerechtshof gaat daar nu mee akkoord, omdat uit een eerdere zaak voortvloeit dat moederbedrijven verantwoording moeten afleggen over dochterondernemingen in andere landen

Eerdere zaak

Shell is het niet mee eens met de beslissing. "We blijven erbij dat eisen van Nigeriaanse gemeenschappen tegen een Nigeriaans bedrijf met betrekking tot Nigeriaanse gebeurtenissen in Nigeria moeten worden behandeld, en niet in het Verenigd Koninkrijk", stelt het bedrijf in een reactie.

De Nigerdelta is ernstig vervuild als gevolg van de oliewinning in het gebied. De duizenden kilometers lange oliepijpleidingen van Shell en andere oliemaatschappijen raken regelmatig lek. Oliemaatschappijen wijten dat veelal aan diefstal en sabotage door omwonenden. Shell vreest dat Britse rechters onvoldoende weten over de situatie ter plaatse, waardoor deze problemen niet zouden worden opgelost.

Een eerdere zaak tegen Shell, aangespannen door de vissersgemeenschap Bodo in de regio, werd wel door een Britse rechter behandeld en mondde in 2015 uit in een schikking van 55 miljoen pond voor de bewoners.