Nieuws/Financieel
157268
Financieel

Aanklacht tegen Staat om problemen Octrooibureau

Benoît Battistelli.

Benoît Battistelli.

RIJSWIJK - Het Europees Octrooibureau (EPO) in Rijswijk is opnieuw in opspraak vanwege problemen op de werkvloer. Twee vakbonden van de internationale organisatie, waar in 2014 opvallend veel werknemers zelfmoord pleegden, hebben een klacht ingediend tegen Nederland. De reden: schending van het recht op toegang tot de rechter.

Benoît Battistelli.

Benoît Battistelli.

Bij het EPO, waar enkele duizenden mensen werken, is al jaren sprake van een cultuur van intimidatie vanuit het management, met als gevolg dat de werksfeer binnen de organisatie ernstig is aangetast. „Daarbij maakt de directie het vakbonden onmogelijk om de belangen van hun leden effectief te behartigen”, zegt advocaat Liesbeth Zegveld. „Hoewel een organisatie als het Octrooibureau onder normale omstandigheden immuniteit van rechtsmacht geniet, geldt dat niet als er voor de vakbonden geen effectief rechtsmiddel is om de problemen aan te kaarten. Volgens vaste jurisprudentie van het Europees Hof kan een nationale rechter in dat geval rechtsmacht aanvaarden.”

LEES OOK: Zorgen over ’terreur’ Octrooibureau

Zegveld heeft dinsdag een klacht ingediend bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. „Nederland is als verdragsstaat verplicht om erop toe te zien dat het Europees Verdrag op zijn grondgebied wordt gewaarborgd. In plaats daarvan worden schendingen van mensenrechten afgedekt.”

Juist vandaag debatteert de Tweede Kamer over de kwestie bij het Octrooibureau.

De organisatie wordt al jaren met harde hand geleid door de Franse despoot Benoît Battistelli. Staatssecretaris Van Dam (Economische Zaken) zei eind vorig jaar vinger aan de pols te houden bij het Octrooibureau.