Financieel/Geld
1573598599
Geld

Nieuw regeerakkoord

Vrijstelling box 3 naar €80.000, einde huidige spaartaks in 2025

Amsterdam - Het nieuwe kabinet gaat eerste stappen zetten om het belastingstelsel te hervormen. Hoe dat concreet ingevuld meldt het woensdag gepresenteerde coalitieakkoord niet. Wel komen er vanaf 2023 de eerste wijzigingen voor box 3.

Tot woede van duizenden spaarders wordt er via box 3 nu belasting geheven op basis van fictief gemaakte rendementen. Er lopen nog verschillende rechtszaken van spaarders zelfs tot aan de Hoge Raad om de huidige zogeheten forfaitair rendement aan te vechten.

Maar vanaf 2025 komt er een box 3-stelsel waarbij op basis van reëel rendement met de fiscus moet worden afgerekend. Dat dit nog enkele jaren gaat duren komt omdat het aanpassen van de it-systemen hierop bijzonder complex zou zijn. De vrijstelling voor box gaat vanaf 2023 opnieuw omhoog nu naar €80.000, dat is nu €50.650. Hierdoor ontziet Rutte IV een zeer grote groep van spaarders. Die verhoging gaat de staatskas de komende vier jaar €600 miljoen kosten. Die wordt grotendeels betaald door het belastingvoordeel voor vastgoedbezitters die woningen verhuren, af te schaffen. Dat voordeel krijgen woningbezitters die hun vastgoed verhuren omdat een verhuurde woning minder waard is dan een leegstaand pand.

In de podcast Kwestie van Centen analyseert Martin Visser wat het regeerakkoord betekent voor de portemonnee van huizenbezitters, gepensioneerden, werkenden en zzp’ers:

Nieuw regeerakkoordLees meer over dit thema en vind alle verhalen in een overzichtMeer lezen hierover
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop