Financieel/Ondernemen
157380
Ondernemen

En toen werd de opdracht afgezegd

Voordat u weg klikt omdat u denkt dat u op de entertainmentpagina’s van De Telegraaf bent beland… Niet doen. Onderstaand kritisch proza gaat weliswaar over actrice Mariska van Kolck maar het gaat ook (met name!) over zzp-schap. Dus, als u iets wilt lezen over ondernemerschap, blijf dan hier. Misschien bied ik u een eyeopener…

In deze wakkere krant van Nederland las ik vorige week een artikel over Mariska van Kolck. Om een lang verhaal kort te maken: deze actrice heeft geen werk. Ze had er op gerekend om volgend theaterseizoen maar liefst tachtig keer de comedy ‘Burn-out? Geen tijd voor!’ te spelen. Maar helaas: een telefoontje van de theaterproducent gooide roet in het eten. De voorstelling gaat niet door. Dus: geen inkomsten voor Mariska.

Paniek

Ze legt uit in de krant dat ze zzp’er is en dat ze na het onheilstelefoontje in paniek raakte. Onheil omdat er geen inkomen meer is. En, dat ze alleenstaande moeder is. Wie geeft haar kinderen nu te eten? Omdat ze er vanuit ging dat ze deze klus ging doen, had ze andere audities laten liggen. Dus op korte termijn zit er geen ander werk voor haar in. Immers, alle producties voor het volgende seizoen zijn rond. Alle rollen zijn verdeeld. En, het geld dus ook.

Ik ken Mariska van Kolck niet persoonlijk. In 1988 heb ik haar wel eens ontmoet op de set van ‘De Gulle Minnaar’. Ik was een onbetekenende figurant die voor een boekenbon van een tientje de hele dag op Schiphol een vliegtuigpassagier speelde; ergens bij mij in de buurt checkte Mariska ook in voor een vlucht. Ik geloof dat ze samen met Peter Faber op reis ging. Aardige vrouw, herinner ik me in ieder geval. En, ze lijkt me nog steeds een leuk mens, maar toch moet het me van m’n hart dat haar huidige zzp-naïviteit vrij exemplarisch is voor veel zelfstandigen die uitsluitend op één paard wedden.

En, daarbij niet nadenken.

Althans, je mag wel op één paard wedden maar waarom dek je je niet in? Blijkbaar heeft ze geen afspraken gemaakt over vergoedingen als de afspraak plots wordt afgezegd. Ze had – zo lees ik in de krant – immers ‘al haar ziel en zaligheid’ al in de repetities gestort. Ze heeft er dus voor gewerkt.

Bescherming

Leuk dus als je een contract met een opdrachtgever afsluit, maar wat doe je als om ‘wat voor reden dan ook’ het project niet doorgaat? Zo af en toe mag ik dagvoorzitteren of een debat leiden. Het is daarbij heel simpel; als een dergelijke afspraak een aantal weken van te voren wordt geannuleerd, moet tóch het hele bedrag aan mij betaald worden. Immers, op korte termijn vind ik meestal niet soortgelijk werk. Die plek in mijn agenda kost tijd. Dus, geld.

Zo zeggen verstandige werknemers hun baan toch ook niet op als ze het contract voor een nieuwe baan nog niet hebben getekend? Uitgaan van een mondelinge toezegging is namelijk een te groot risico.

Nu vermoed ik dat het met Mariska van Kolck wel weer goed komt. Drie lucratieve schnabbels voor voetencrème, inlegkruisjes of een of ander kledingmerk en ze kan haar kinderen weer te eten geven. Maar ja, we zijn niet allemaal Mariska, we zijn niet allemaal BN’er. Toch?

We zijn echter hopelijk met z’n allen wel slimme zzp’ers die besluiten om nooit de dupe te worden van het opportunisme van vermeende opdrachtgevers, die je gouden bergen beloven. Want, hoe goed je ook bent binnen je vakgebied; er is één rol die je per definitie eigen moet maken en dat is ondernemerschap.

Het is juist de rol die actrice Mariska van Kolck, als zzp’er beter had kunnen spelen.