Nieuws/Financieel
1574235750
Financieel

Google moet advocaat honderden miljoenen schadevergoeding betalen

MEXICO-STAD - Google moet van een rechtbank in Mexico-Stad $245 miljoen (ruim €233 miljoen) aan een Mexicaanse advocaat betalen die aanvoerde dat het techbedrijf een blog in de lucht hield waarop hij onder meer beschuldigd werd van witwassen. Google heeft gezegd in beroep te gaan.

Ulrich Richter Morales stelde dat hij op het blog ook in verband werd gebracht met het vervalsen van documenten en het beïnvloeden van de macht. Zelf zegt de advocaat dat hij Google in 2015 vroeg het anonieme blog te verwijderen. Hij diende een klacht in voor "morele schade" en werd in het gelijk gesteld.

Het Amerikaanse bedrijf verzet zich met hand en tand tegen de uitspraak en noemt die "arbitrair, buitensporig en zonder enige basis". Google vindt dat het oordeel bovendien ondermijnend is voor "de vrijheid van meningsuiting en andere fundamentele principes. We vertrouwen erop dat de federale rechtbanken strikt in overeenstemming met deze principes zullen handelen."

Google werd onlangs in Australië in een vergelijkbare rechtszaak gesommeerd een schadevergoeding te betalen. Daarin ging het om een oud-politicus die in YouTube-filmpjes zodanig beledigd en getreiterd werd dat hij depressief raakte en de politiek verliet. De man, John Barilaro, klaagde Google als moederbedrijf van YouTube aan. Google weigerde de video's te verwijderen en moest van de rechter 715.000 Australische dollar (€480.500) overmaken.