Nieuws/Financieel
1574255
Financieel

ABN Amro stapt uit Payconiq

Betaalapp Payconiq maakt betalen met het mobieltje in de winkel mogelijk.

Betaalapp Payconiq maakt betalen met het mobieltje in de winkel mogelijk.

Payconiq, de innovatie die betalen met de mobiele telefoon in winkels mogelijk maakt, wordt vandaag gelanceerd in Nederland. De app heeft de steun van ING, Rabobank, SNS, ASN en RegioBank, maar niet langer van ABN Amro.

Betaalapp Payconiq maakt betalen met het mobieltje in de winkel mogelijk.

Betaalapp Payconiq maakt betalen met het mobieltje in de winkel mogelijk.

ABN Amro, dat zich een jaar geleden nog aansloot bij Payconiq in Nederland, laat weten meer in de mogelijkheden van de eigen betaalapp Tikkie te geloven. Daarnaast heeft Payconiq inmiddels concurrentie gekregen van het begin dit jaar gelanceerde OK. Net als Payconiq, maakt het mogelijk om via het scannen van een beveiligde code op een betaalterminal of -automaat met de smartphone te betalen in een winkel.

Overeenkomst

Een andere overeenkomst tussen de technieken, is dat het voor consumenten vooralsnog zoeken is naar winkels waar zij met de betreffende app kunnen betalen. Op de vooravond van de lancering wil de Nederlandse Payconiq-ceo Guido Vermeent nog niet onthullen met welke partijen hij in gesprek is. Vermeent, die ’een Europese betaalstandaard wil neerzetten’, erkent dat grote supermarktketens als partner belangrijk zijn. „Het gaat echter om het totaal”, benadrukt hij. „Ook voor kleine winkeliers moet Payconiq een oplossing zijn.”

Payconiq werkt voor een snelle uitrol samen met betaalautomatenleverancier CCV. Namens de Nederlandse marktleider bevestigt managing director Jan Hartjes dat sinds afgelopen zomer aan de voorbereiding wordt gewerkt. „Meer dan de helft van de 200.000 pinautomaten die wij in beheer hebben, is klaar om betalen met Payconiq aan te bieden na een software-update”, zegt hij. Over namen van ketens wil Hartjes alleen kwijt dat hier ’enkele grote spelers tussen zitten’.

België en Duitsland

In België groeide Payconiq vooral via zelfstandige winkels. Na de officiële lancering sloten in ruim een jaar ruim 45.000 Belgische winkels zich aan. De grote supermarkten, waaronder Delhaize en Colruyt, kozen voor concurrent Bancontact. In Duitsland is Payconiq sinds kort actief in München. Alleen klanten van Rabo en ING kunnen in Nederland nu hun rekening aan Payconiq koppelen. Andere banken volgen later.