Nieuws/Financieel
157477420
Financieel

Banken bezorgen Wall Street hoger slot

De Amerikaanse beurzen zijn donderdag met fraaie winsten gesloten. Grote banken stuwden de koersen op Wall Street, nadat toezichthouders hadden ingestemd met een versoepeling van regels omtrent handelen met eigen geld.

De Dow Jones-index sloot 1,2% hoger. Technologiebeurs Nasdaq steeg 1,1%. De breed samengestelde S&P 500-index klom 1,1%.

Aanvankelijk werd het optimisme onder beleggers getemperd door het grote aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus in de VS. Dat aantal was volgens de laatste cijfers net zo hoog als tijdens de piek in april. Het virus werd bij ruim 35.900 mensen vastgesteld. De nieuwe brandhaarden zijn de staten Texas, Californië en Arizona. De gouverneur van Texas kondigde aan dat de gefaseerde heropening van de economie op te schorten, nu het zorgsysteem in de staat overbelast dreigt te raken.

Een vertraging in het herstel van de Amerikaanse economie was ook terug te zien in het aantal nieuwe werkloosheidsuitkeringen. Vorige week hebben een kleine 1,5 miljoen Amerikanen voor het eerst daarop een beroep gedaan. Het cijfer ligt voor de tweede week hoger dan verwacht. Een meevaller was wel dat de orders voor duurzame goederen in de VS in mei met 15,8% zijn gestegen. Economen gingen uit van een toename met 10,5%. Verder werd de economische krimp van de VS in het eerste kwartaal bevestigd op min 5%.

Banken

Verschillende toezichthouders, waaronder de Federal Reserve en beurswaakhond SEC, hebben ingestemd met aanpassingen aan de zogeheten ’Volcker Rule’ voor banken. Hierdoor mogen ze met eigen middelen investeren in bepaalde durfkapitaalfondsen die eerder werden uitgesloten. Door deze aankondiging liepen de koersen van grote banken als Goldman Sachs (+4,6%), Citigroup (+3,7%), Morgan Stanley (+3,9%) en JPMorgan Chase (+3,4%) op.

Gilead

Op de Nasdaq werd het Amerikaanse biotechnologiebedrijf Gilead Sciences 0,6% minder waard. Een opsteker voor Gilead was wel dat de Europese medicijnautoriteiten oordeelden dat zijn virusremmer remdesivir voorgeschreven kan worden aan coronapatiënten die er relatief slecht aan toe zijn. Bij een groen licht van de Europese Commissie wordt remdesivir het eerste medicijn in de Europese Unie dat specifieke goedkeuring heeft voor de behandeling van het coronavirus.

Macy’s

Verder stond warenhuis Macy’s (-4%) ook in de belangstelling. Het concern gaat 3900 banen schrappen op zijn hoofdkantoor. Ook managementbanen vormen onderdeel van de ontslagronde.