Financieel/Geld
1576569905
Geld

Groot tekort aan surveillanten winkels en verkeersregelaars

Wie wil er nog verkeersregelaar worden?

Wie wil er nog verkeersregelaar worden?

AMSTERDAM - Het tekort aan beveiligers in Nederland is de afgelopen twee jaar flink toegenomen. Door de vergrijzing, het gebrek aan nieuwe aanwas en mogelijk het slechte imago van het werk heeft inmiddels meer dan de helft van de beveiligingsbedrijven last van personeelstekorten, meldt het UWV.

Wie wil er nog verkeersregelaar worden?

Wie wil er nog verkeersregelaar worden?

Er is vooral een tekort aan verkeersregelaars, boa’s, parkeercontroleurs en beveiligers met een zogenoemde ’grijze pas’. Daar zitten onder meer objectbeveiligers en winkelsurveillanten bij. Daardoor moeten beveiligingsbedrijven, die toch al moeilijk winst maken, hun toevlucht nemen tot intermediairs – bedrijven die tegen betaling op zoek gaan naar personeel. En zelfs die slagen er niet altijd in om de juiste mensen te vinden.

De beveiligingsbranche is inmiddels flink vergrijsd: drie op de tien werknemers in de sector is ouder dan 55. Tegelijkertijd komen er jaarlijks nog maar 2700 nieuwe beveiligers van de mbo-opleidingen. Die moeten bovendien aan steeds meer eisen voldoen: Engels spreken, eigen vervoer hebben, kunnen omgaan met mensen én technologie, en om de drie jaar gescreend worden. Tegelijkertijd speelt ook het imago – veel ’s nachts werken, te maken krijgen met agressie, zwaar werk – mogelijk een rol, aldus de UWV-onderzoekers.

Vooral werkgevers in het midden en zuiden van het land hebben veel vacatures openstaan. Werkgevers proberen personeel aan zich te binden door hun scholing te bieden. Ook bieden zij steeds meer vaste contracten aan. Bijna zes op de tien werknemers in de beveiligingssector hebben nu een voltijdscontract.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop