Nieuws/Financieel
1578843639
Financieel

Saudi Aramco pompt nog meer olie op

De productie van Saudi Aramco gaat naar recordniveau.

De productie van Saudi Aramco gaat naar recordniveau.

RIYAD - Het Saudische staatsolieconcern Saudi Aramco gaat zijn productiecapaciteit nogmaals verhogen van de huidige 12 miljoen vaten per dag naar 13 miljoen.

De productie van Saudi Aramco gaat naar recordniveau.

De productie van Saudi Aramco gaat naar recordniveau.

Volgens Aramco gebeurt dat in opdracht van het Saudische energieministerie. De vergroting van de capaciteit maakt deel uit van de prijzenoorlog die Saudi-Arabië ontketent op de oliemarkt, na het mislukken van een deal over productiebeperking met Rusland. Daarbij verlaagt Riyad de prijzen van zijn olie flink, terwijl de productie wordt opgevoerd. In april zouden de dagelijkse olieleveringen van Saudi Aramco al moeten stijgen naar 12,3 miljoen vaten (van 159 liter). Dat zou een recordniveau zijn.

Er werd echter niet gezegd wanneer de vergroting van de productiecapaciteit bereikt moet worden en hoeveel geld er met investeringen zijn gemoeid om dit doel te bereiken. Topman Amin Nasser van Saudi Aramco zei dat maximale inspanningen worden geleverd om de opdracht van de Saudische overheid zo snel mogelijk uit te voeren. Het is voor het eerst in meer dan tien jaar dat Saudi-Arabië zijn capaciteit opkrikt.

Forse investeringen

Kenners denken dat het nog wel enige tijd kan duren voordat Aramco de dagelijkse productiecapaciteit heeft opgevoerd tot 13 miljoen vaten en dat daar miljarden dollars aan investeringen mee gemoeid zullen zijn.

De olieprijzen gingen maandag zeer hard onderuit door de Saudische prijzenslag op de oliemarkt, met minnen van meer dan 20 procent. Dat waren de grootste dalingen sinds 1991. Dinsdag veerden de prijzen weer wat op, maar woensdag staan de prijzen weer onder druk. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 2,5 procent tot 33,55 dollar en Brentolie verloor 2,3 procent tot 36,39 dollar per vat.

In de podcast Kwestie van Centen bespreken Herman Stam, Martin Visser en Dorinde Meuzelaar de oliecrash en het bloedbad op de beurzen. Luister hier of via je eigen podcast app.