Financieel/Geld
1578925
Geld

Hoe gaat het met uw pensioenfonds?

Voor veel ouderen is korting dichter bij dan indexatie.

Voor veel ouderen is korting dichter bij dan indexatie.

Amsterdam - Gepensioneerden gaan er ook dit jaar niet op vooruit. Miljoenen ouderen hoeven er zelfs niet op te rekenen dat hun pensioen met de prijzen meestijgt.

Voor veel ouderen is korting dichter bij dan indexatie.

Voor veel ouderen is korting dichter bij dan indexatie.

De cijfers van bijna alle pensioenfondsen zijn nog altijd niet goed genoeg om ouderen meer koopkracht te bieden, blijkt uit een totaaloverzicht van de stand van de pensioenfondsen die deze krant heeft gemaakt. Vier van de vijf grote fondsen hebben nog lang niet genoeg vlees op de botten om de pensioenen te laten stijgen.

In de graphic hieronder staan de dekkingsgraden van de belangrijkste pensioenfondsen van Nederland. Pensioenfondsen die een dekkingsgraad hebben die kleiner is dan 100% zitten ’in de rode cijfers’. Kies de beginletter van uw pensioenfonds, en kijk hoe uw oudedagsvoorziening ervoor staat. Is de grafiek niet (goed) te zien, klik dan hier.

De stilstand bij de pensioenfondsen is achteruitgang voor de gepensioneerden. De inflatie trok in 2017 weer aan, tot 1,4 procent. Maar het gros van de ouderen krijgt er helemaal niks bij. „De koopkracht van gepensioneerden gaat er op achteruit”, legt pensioenexpert Corine Reedijk van Aon Hewitt uit. „Want je honderd euro pensioen blijft honderd euro. Maar de inhoud van je boodschappenmandje wordt in de tussentijd duurder.”

Moeilijk

Die conclusie is steeds moeilijker te verkopen, nu de economie op alle fronten aantrekt. De aandelenmarkten schieten omhoog, huizenprijzen rijzen de pan uit en ook lonen beginnen weer te stijgen.

Ouderen raken zo steeds verder achterop. Al sinds het begin van de financiële crisis, tien jaar geleden, is de ontwikkeling van de koopkracht van gepensioneerden lager dan die van werkenden. Volgens pensioenexperts komt het door de zeer lage rentes en de strenge regels waar pensioenfondsen zich aan moeten houden.