Nieuws/Financieel
1581001
Financieel

EU legt Qualcomm €1 miljard boete op

De Europese Commissie legt de Amerikaanse chipfabrikant Qualcomm een boete van 997 miljoen euro op vanwege een deal met Apple.

Door tegen betaling exclusief chips voor modems in iPhones en iPads aan Apple te leveren, heeft Qualcomm zijn dominante marktpositie misbruikt, aldus de toezichthouder in Brussel.

Qualcomm sloot rivalen illegaal uit van de markt voor bepaalde chips gedurende meer dan vijf jaar, aldus EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging).

Illegale uitsluiting

Het bedrijf betaalde miljarden aan Apple, een van zijn belangrijkste klanten, zodat het techbedrijf geen chips van andere bedrijven zou kopen.

Deze betalingen waren geen kortingen, maar werden gedaan op de voorwaarde dat Apple uitsluitend chips van Qualcomm zou gebruiken in al zijn iPhones and iPads, aldus Vestager.

Brussel gaf juist vorige week groen licht voor de overname door Qualcomm van de Nederlandse branchegenoot NXP Semiconductors. Aan de overname ter waarde van ongeveer 47 miljard dollar werden wel voorwaarden verbonden. Zelf is Qualcomm in het vizier van chipmaker Broadcom, dat zo'n 105 miljard dollar heeft geboden.

De deal die Qualcomm en NXP al ruim een jaar terug bereikten, stond al onder druk door kritische aandeelhouders, die het bod te laag vonden. Over het bod van Broadcom was nog geen akkoord. Mogelijk verwerkt dat bedrijf de boete van de EU in een aangepast bod.