Financieel/Ondernemen
1581676
Ondernemen

Creatiever omgaan met reclame op sociale media

Vlogger moet stapje verder

Net als Serena Verbon heeft ook Doutzen Kroes langdurige samenwerkingen met bedrijven, waaronder frisdrankmerk Rivella.

Net als Serena Verbon heeft ook Doutzen Kroes langdurige samenwerkingen met bedrijven, waaronder frisdrankmerk Rivella.

Amsterdam - Influencers een hype? Niets is minder waar. Deze beïnvloeders moeten in 2018 alleen wel creatiever uit de hoek gaan komen om op te vallen, luidt een van de trends binnen deze online marketingvorm.

Net als Serena Verbon heeft ook Doutzen Kroes langdurige samenwerkingen met bedrijven, waaronder frisdrankmerk Rivella.

Net als Serena Verbon heeft ook Doutzen Kroes langdurige samenwerkingen met bedrijven, waaronder frisdrankmerk Rivella.

Fotogenieke, populaire jongeren die hun ’favoriete producten’ aanprijzen op sociale media. Dat het een commerciële samenwerking betreft druipt er aan alle kanten vanaf, maar tot nu toe was de consument tevreden met een simpel productshot, een glimlach en een bejubelend tekstje. Kinderlijk eenvoudig voor alle partijen en weinig creatief.

Simpel shot

„Zo lang wij gebruik maken van sociale media gaat deze vorm van adverteren een steeds grotere rol spelen”, zegt Rocco Stallvord, een van de pioniers op het gebied van influencermarketing in Nederland. Hij durft zelfs te beweren dat de inzet door bedrijven de komende jaren gaat verdubbelen. Maar de manier waarop gaat in 2018 veranderen. „Om op te vallen moet je straks een stapje verder gaan dan dat simpele shot met een gratis toegestuurd product. De consument accepteert dat niet meer.”

Niet alle commerciële samenwerkingen zijn zo kortstondig. Serena Verbon gebruikte gedurende 2017 producten van L’Oréal Paris op haar sociale netwerken, in ruil voor een reisje naar de Fashionweek en een hoofdrol in een commercial. Stallvord: „Een voorbeeld van influencermarketing op basis van een langdurige relatie tussen een merk en een influencer, iets wat we in 2018 nog meer gaan zien, zowel bij grote als kleine partijen. Merken experimenteren veel met campagnes, maar vanaf nu moeten ze nadenken over strategieën.”

Sociale code

Transparantie wordt ook steeds belangrijker. In 2017 oordeelde het Commissariaat voor de Media dat in veel gevallen niet duidelijk is wanneer vloggers een commerciële samenwerking zijn aangegaan met een bedrijf. Dit resulteerde in de ’Social Code: YouTube’, waarin een groot aantal vloggers afspraken rond transparantie over reclame in hun video’s hebben vastgelegd.

Onlangs bracht Stallvord #SPON uit: een boek met gouden regels op het gebied van influencermarketing. De belangrijkste boodschap aan bedrijven: doe mee. Stallvord wil ondernemers op het hart drukken iemand hiervoor in dienst te nemen of het uit te besteden. „Vergelijk het met sociale media. Vroeger had je de stagiair die Facebook en Twitter ’erbij deed’, nu is het een belangrijk onderdeel waar een groot budget naartoe gaat.”

Data

Hij voorziet meer trends. Een belangrijke is dataverzameling. Wie zijn de influencers en welke doelgroep bereiken ze? „Sociale media maken steeds meer data beschikbaar aan sitebeheerders. Dat moet ook, want als hier steeds meer geld in wordt gestoken, moet je dat kunnen verantwoorden. Het is hartstikke leuk als iemand veel volgers heeft, maar als tachtig procent daarvan in Amerika woont, heb je daar als Nederlandse dropproducent niks aan.”

Alles draait bovendien om geloofwaardigheid. „Niemand gelooft een bedrijf nog dat zichzelf de hemel in prijst, de banners worden weggeklikt. Als een influencer het zegt, neemt de doelgroep het wél aan. Dat is een zegen, maar ook een gevaar. Want als ’jouw influencer’ niet geloofwaardig is, verlies je als merk volgers.”