Nieuws/Financieel
1582437355
Financieel

Economische impact coronavirus valt mogelijk mee

Riyad - De economische impact van het nieuwe coronavirus is mogelijk niet zo groot als kredietbeoordelaar S&P Global onlangs voorspelde. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) stelt zich bij een eerste raming van de schade wat terughoudender op, al benadrukte IMF-topvrouw Kristalina Georgieva dit weekend dat de schade groter zal zijn als het virus langer voortwoekert.

Het fonds gaat er in een basisscenario vanuit dat de Chinese economie dit jaar nog met 5,6 procent kan groeien. De groei van de wereldeconomie zou hiermee slechts met 0,1 procentpunt omlaag worden getrokken. S&P Global voorzag onlangs dat het groeitempo in China zou terugvallen tot 5 procent, waardoor de wereldeconomie met zeker 0,3 procentpunt geraakt zou worden.

Volgens het IMF ligt het voor de hand dat de Chinese economie snel opkrabbelt als de verspreiding van het virus snel wordt ingedamd. "Maar we kijken ook naar minder gunstige scenario's waarbij de wereldwijde verspreiding van het virus langer doorgaat en de gevolgen voor de groei groter zijn", stelde Georgieva op een topbijenkomst met de twintig grootste economieën (G20) in Saudi-Arabië.

Het fonds noemde het virus onlangs al de "urgentste onzekerheid" voor de wereldeconomie. In China, de op een na grootste economie van de wereld, staan de consumentenbestedingen de laatste tijd stevig onder druk. Ook zorgen tijdelijke sluitingen van fabrieken voor de verstoring van internationale bevoorradingsketens.