Nieuws/Financieel
1583094460
Financieel

Records voor Nasdaq en S&P na sterk banencijfer

New York - De Gesteund door de opsteker uit de Amerikaanse arbeidsmarkt tikten technologiebeurs Nasdaq en de breed samengestelde S&P500 nieuwe intraday recordstanden aan.

De Dow-Jonesindex ging vlak na de start 0,6% vooruit naar 27203 punten. De brede S&P 500 dikte ook 0,6% aan tot 3055 punten. Technologiebeurs Nasdaq steeg 0,5% naar 8337 punten.

Amerikaanse beleggers verwerken ook meevallende gegevens over de Chinese industrie, die de zorgen over de afzwakkende economie van China wat verlichten.

Volgens het ministerie van Arbeid kwamen er in oktober, afgezien van de landbouwsector, 128.000 banen bij in de Verenigde Staten, na een opwaarts bijgestelde aanwas van 180.000 arbeidsplaatsen een maand eerder. De banengroei was aanzienlijk sterker dan voorzien want economen hadden gemiddeld op 85.000 nieuwe banen gerekend. De werkloosheid in 's werelds grootste economie was 3,5 procent.

Federal Reserve

Het banenrapport speelt een belangrijke rol bij het rentebeleid van de Federal Reserve. Eerder deze week verlaagde de Fed de rente voor de derde keer dit jaar. Verschillende Fed-bestuurders geven vrijdag speeches.

Alibaba (+1,1%)maakte bekend dat de omzet in het afgelopen kwartaal sterk is gestegen door hogere online bestedingen van Chinese consumenten en meer gebruikers.

Digitaal prikbord Pinterest duikelde bijna 25% na cijfers die niet in goede aarde vielen bij beleggers.

Zwakkere olie- en gasprijzen

ExxonMobil (+1,5%) zag de winst op jaarbasis scherp dalen door de zwakkere olie- en gasprijzen, maar de productie werd opgevoerd. Branchegenoot Chevron boekte eveneens een duidelijk lagere winst.

Fitbit sprong ruim 16% mhoog na de overnamedeal met Google ter waarde van 2,1 miljard dollar. Begin deze week meldde persbureau Reuters al dat Google een bod wilde doen op Fitbit, waarna de koers sterk steeg.

Smartphonefabrikant Apple Klom met plus van 1% tussentijds naar een recordniveau van $251,27