Nieuws/Financieel
1586318912
Financieel

Beurzen dicht op Goede Vrijdag

AEX slaat met techfeestje recordslot aan diggelen

Amsterdam - Op het Damrak hadden beleggers donderdag reden tot juichen, op de laatste dag voor het lange paasweekeinde. Na de mislukte pogingen van eerder deze week dendert de AEX aangevoerd door techfondsen naar het hoogste slot ooit tot dicht tegen 710 punten. In de Midkap-index krijgt Aperam de handen op elkaar.

De AEX raakt steeds beter op dreef en eindigt 1,2% hoger bij 708,4 punten. Daarmee werd het slotrecord van september 2000 net boven 700 punten stevig aangescherpt. Intrayday was er nog een piek net onder 711 punten. Op Goede Vrijdag zijn alle Euronext-beurzen gesloten.

De AMX heeft ook een goede dag met een vooruitgang van 1,2% bij een slotpiek van 1038,5 punten.

In de late middaghandel kwam er nog opgewekt nieuws uit de Amerikaanse industrie. Het vertrouwen bij inkoopmanagers in deze sector is in de voorbije maand hard opgelopen.

Versterking

Volgens Teeuwe Mevissen, econoom bij Rabobank, is het combinatie van factoren waardoor de AEX op de eerste handelsdag in april het slotrecord pakte met het zonnige nieuws voor chipfondsen als gangmaker voor het beursfeestje.

„Naast het voornemen van Biden voor $50 miljard in de chipsector te gaan investeren om de technologie in eigen land te versterken, deed TSMC er nog een schepje op door $100 miljard te steken in de productie van chips. Daarnaast heeft het gunstige ADP-banenrapport over de Amerikaanse private sector er voor gezorgd dat beleggers steeds meer vertrouwen krijgen dat het goede kant op gaat met de economie in de VS.”

Mevissen voorziet dat de officiële Amerikaanse werkgelegenheidscijfers op vrijdag van belang kunnen zijn om de opmars van de AEX voort te zetten.

„Naar verwachting is de werkloosheid in de VS verder gedaald en trekt de banengroei flink aan mede doordat vooral in de dienstensector het aantal vacatures weer aan het toenemen is als gevolg van de versoepeling van de lockdowns in een aantal staten.”

Roze bril

Daam-Martijn van Holst, handelaar bij ABN Amro ODDO BHF, benadrukt dat beleggers de roze bril hebben opgezet ondanks dat in Frankrijk de coronarestricties weer zijn aangescherpt.

Hij wijst er op dat vooral het optimisme over de chipsector steeds verder toeneemt gesteund door de grote investering van chipgigant TSMC en de meevallende prognose van de Amerikaanse geheugenchipfabrikant Micron woensdagavond nabeurs.

Ook het enthousiasme onder inkoopmanagers in de industrie draagt er aan bij dat de beursrally in Amsterdam onverminderd doorgaat, stelt van Holst.

„De aanhoudende lage spaarrente geeft ook steeds meer particulieren de aanzet om mee te doen. Het risico is daarbij wel dat als er iets tegen gaat zitten, iedereen door dezelfde deur weer naar buiten wil”, zegt hij, „maar beleggers zien gelet op de verdere terugval van de VIX vooralsnog geen beren op de weg en is het voornamelijk in de aanloop naar het paasweekend zoeken naar de gouden eitjes.”

Megapakket Biden

De Amerikaanse president Biden presenteerde woensdag zijn laatste investeringsplan, $2250 miljard groot, dat nu voor parlementaire goedkeuring is doorgestuurd. Het wordt „een hele kluif”, zo uiten economen van Rabobank hun twijfel over de haalbaarheid.

Bedrijven gaan volgens de plannen van Biden meer belasting betalen, een stijging van 21% naar 28% om de investeringen in infrastructuur te vergroten en de economie te vergroenen.

Prosus in hoofdrol

Bij de hoofdfondsen maakt koploper Prosus een koerssprong van 5,3% met dank aan de grote animo bij Chinese internetreus Tencent, waar de techinvesteerder een groot belang in heeft. Digitaal betalingsverwerker Adyen doet ook goede zaken met een 4,1% hogere koers.

Chipfondsen zitten eveneens in de lift na de opstekers uit de sector uit Amerika en Taiwan. Halfgeleiderproducent ASMI gaat 3,5% hoger. De toeleverancier aan deze sector Besi plust 2,9%. ASML dikt 2,4% aan.

Just Eat Takeaway komt flink bovendrijven met 2,9% winst nadat de maaltijdbezorger woensdag nog flink wegzakte.

Onderin zit ING met een koersdaling van 0,1%.

Bij de middelgrote fondsen valt roestvaststaalmaker Aperam met 3,6% in de smaak.

Sportscholenketen Basic-Fit pakt de koppositie met 4,7% stijging.

Detacheerder Brunel stijgt 3,4% op een koersdoelverhoging van KBC Securities bij een gehandhaafd koopadvies. Bouwer BAM schrijft bij de smallcaps nog eens 2% koerswinst bij.

Wil je de DFT Nieuwsbrief voortaan iedere ochtend automatisch via de mail ontvangen? Dan kan je je hier gratis aanmelden.