Nieuws/Financieel
158667024
Financieel

Wall Street

Wall Street geeft met scherpe terugval winst uit handen

NEW YORK (AFN) - De Amerikaanse aandelenbeurzen moesten dinsdag flink terrein prijsgeven. De opgelaaide twijfels over de voortgang van een vaccin tegen het coronavirus ontwikkeld door Moderna zorgde aan het einde van de handel voor stevige verkoopdruk.

De Dow-Jonesindex eindigde 1,6% lager op 24.206 punten. De brede S&P 500 daalde 1,1% tot 2922 punten en technologiebeurs Nasdaq ging 0,5% achteruit naar 9385 punten.

Biotechbedrijf Moderna dat maandag nog sterk in de lift zat, dook 10,4% omlaag na het nieuws dat er nog onvoldoende data zou zijn om de succesvolle resultaten voor een potentieel medicijn tegen het coronavirus te bevestigen.

Home Depot gleed 2,9% weg na tegenvallende cijfers van de grootste doe-het-zelfketen van de Verenigde Staten. Het bedrijf had te kampen met hogere personeelskosten rond verlof en bonussen en trekt zijn verwachtingen voor dit jaar in. De omzet nam wel toe. De kleinere branchegenoot Lowe's lijkt mee omlaag getrokken te worden.

Walmart koerste 2,2% lager na een flink hogere start. Het supermarktbedrijf profiteerde van het gehamster van Amerikanen in de coronacrisis en zag vooral de online verkoop scherp stijgen. De winstgevendheid stond wel onder druk door hogere kosten, bijvoorbeeld aan schoonmaak en veiligheid van personeel.

Kohl's duikelde 7,7%. De warenhuisketen leed in de afgelopen periode verlies omdat veel winkels werden gesloten tegen de virusuitbraak, met dus ook een scherp gedaalde omzet. Kohl's is bezig winkels weer te heropenen.

Op macro-economisch gebied werd bekend dat de huizenbouw in de VS in april opnieuw zeer sterk is gedaald door de virusuitbraak en de maatregelen om de ziekte tegen te gaan. Daardoor kwamen veel bouwprojecten stil te liggen. Het aantal in aanbouw genomen woningen kelderde met ruim 30 procent vergeleken met maart toen ook al een scherpe daling was te zien.