Nieuws/Financieel
1586952045
Financieel

Eindelijk een beetje respijt: gasprijs daalt licht

Stroomt duur spul doorheen.

Stroomt duur spul doorheen.

AMSTERDAM (ANP) - De Europese gasprijs is dinsdag iets gedaald, nadat hij maandag nog hard omhoog was gegaan. Op de toonaangevende Amsterdamse gasbeurs werd de fossiele brandstof in de openingsminuten nog wel duurder, maar daarna kwam er verlichting. Even na 11 uur stond de gasprijs zo’n 1,5% lager.

Stroomt duur spul doorheen.

Stroomt duur spul doorheen.

Maandag steeg de gasprijs zo’n 12%. Die stijging werd veroorzaakt door de aankondiging van Gazprom vrijdagavond dat de Nord Stream-pijplijn tussen Rusland en Duitsland eind deze maand drie dagen dicht gaat. Volgens het Russische staatsgasbedrijf is dat nodig vanwege onderhoud.

Afknijpen

Het nieuws voedde op de gasmarkt echter de angst dat Gazprom de sluiting aan zal grijpen om de gastoevoer naar Duitsland nog verder af te knijpen, waardoor het moeilijker zal worden om de Europese gasopslagen voldoende te vullen voor komende winter. De Duitse opslagen zitten inmiddels voor meer dan 80 procent vol.

Eerder deze zomer ging Nord Stream tien dagen dicht vanwege gepland onderhoud. Toen de gasstroom was hersteld, kreeg Duitsland minder Russisch gas dan voor de afsluiting. Gazprom heeft de gasleveringen aan Duitsland in stapjes verlaagd tot een vijfde van de normale capaciteit.

Drukmiddel

Het gasbedrijf stelt dat dit noodzakelijk is vanwege achterstallig onderhoud en een door sancties ontbrekende gasturbine. Duitsland beschuldigt Rusland er juist van de gasleveringen in te zetten als drukmiddel richting het Westen. Westerse landen legden Rusland vanwege de inval in Oekraïne een flink pakket sancties op en voorzien Oekraïne ook van wapens om de strijd tegen de Russen mee aan te gaan.