Nieuws/Financieel
1590578830
Financieel

Bedrijvigheid industrie China groeit sterker

Peking - De bedrijvigheid in de omvangrijke Chinese industrie is in oktober gestegen, waarbij het groeitempo het hoogste niveau in meer dan twee jaar aantikte. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureaus Markit en Caixin.

De inkoopmanagersindex, die de bedrijvigheid weerspiegelt, kwam voor oktober op een stand van 51,7 tegen 51,4 een maand eerder. Dat is het hoogste punt sinds februari 2017. Een stand van 50 of meer wijst op groei, daaronder op krimp. Economen rekenden in doorsnee op een niveau van 51.

Het is de derde maand op rij dat de index duidt op groei. Volgens de onderzoekers kregen Chinese fabrikanten meer nieuwe exportorders en werd de productie opgevoerd, ondanks de handelsspanningen tussen China en de Verenigde Staten.

Een vergelijkbare graadmeter van de Chinese overheid voor de industrie toonde donderdag voor oktober opnieuw een krimp. Die stand bedroeg 49,3. De cijfers van de overheid richten zich meer op de grote Chinese staatsbedrijven, terwijl Caixin en Markit zich meer richten op private kleinere ondernemingen die gericht zijn op export.