Nieuws/Financieel
1592612254
Financieel

Miljardenfonds Brussel in strijd tegen coronacrisis

Er komt een EU-investeringsfonds om de economische schade van de coronacrisis te beperken. De Europese Commissie stopt per direct 7,5 miljard euro in de pot, op termijn moet de omvang 25 miljard euro worden.

Dat hebben de 27 EU-leiders, Commissie-president Von der Leyen en president van de Europese Raad Michel met elkaar afgesproken. Zij hielden naar aanleiding van de snelle verspreiding van het coronavirus in Europa dinsdagavond een videoconferentie met elkaar.

Von der Leyen stelde dat de Commissie ‘maximale flexibiliteit’ zal betrachten wat betreft het naleven van de begrotingsregels. Regels wat betreft staatshulp worden tijdelijk versoepeld zodat nationale overheden bedrijven die in de problemen zijn geraakt door plotselinge vraaguitval kunnen helpen.

Ministers van Volksgezondheid en Binnenlandse Zaken zullen als gevolg van de crisis voortaan dagelijks met elkaar overleggen. De EU speelt slechts een rol op de achtergrond omdat gezondheidszorg een zaak is van nationale lidstaten, maar aangezien de crisis snel om zich heen grijpt wordt een grotere coördinerende rol noodzakelijk geacht.

De leiders spraken elkaar 2,5 uur, met op de agenda indamming van het virus, de beschikbaarheid van medische (beschermings)middelen, het beperken van de economische gevolgen van de uitbraak en vaccinonderzoek.