Financieel/Geld
1593060958
Geld

Ook Zilvervloot spaarrekening 2.0 zinkt door lage rente

Amsterdam - Net als de versie voor volwassen wordt vanaf volgende maand ook een kinderspaarrekening minder interessant. SNS Bank en Regiobank verlagen per 1 november voor nieuwe Zilvervlootrekeningen de 10% bonusrente op de 18e verjaardag naar 1%, zo ontdekte financiële vergelijkingssite Geld.nl.

De meeste 40-plussers kennen de Zilvervloot. Tussen 1958 en 1992 een zeer populaire spaarrekening die (groot)ouders voor hun (klein)kinderen openden. Het was onderdeel van de Jeugdspaarwet om sparen onder jongeren te stimuleren. Na afschaffing van de Zilvervloot spaarrekening bliezen SNS Bank en Regiobank de spaarrekening in 2012 weer nieuw leven in, inclusief de bonus, die na afloop van de spaarperiode maximaal kan oplopen tot 10%.

„Omdat je elk jaar maximaal €600 mag sparen, kon je zo voor je kind tot de 18e verjaardag maximaal €10.800 bij elkaar sparen”, zo rekent Amanda Bulthuis van Geld.nl voor. „Met daarbovenop dus een bonus van €1080. Maar dat extraatje wordt nu dus teruggebracht naar slechts 1%, dat betekent dat je kind nog maximaal €108 cadeau krijgt.”

Beleggen

De banken zien zich genoodzaakt die bonus te verlagen vanwege de aanhoudende lage rentestand. Volgens Bulthuis zijn de rentes op kinderspaarrekeningen al flink gedaald. De meeste banken geven nog maar 0,10 tot 0,15% rente op een kinderspaarrekening. Vanwege die 10% bonus was het Zilvervloot sparen een relatief aantrekkelijk alternatief.

Bulthuis: „Maar we kunnen nu gerust stellen dat dit alternatief om te sparen voor je kind is afgeschreven.” Bulthuis vindt het een slechte ontwikkeling dat sparen voor kinderen zo steeds minder wordt aangemoedigd. „Sparen voor je kind is echt heel belangrijk, juist nu kinderen later niet vanzelfsprekend kunnen terugvallen op studiefinanciering of gemakkelijk een eerste huis kunnen kopen. We horen steeds vaker dat ouders overwegen te beleggen. Dat is natuurlijk niet ideaal. Je wilt met het spaargeld voor de studie of het eerste huis van je kind eigenlijk niet speculeren.”

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop