Nieuws/Financieel
159588107
Financieel

ACM vindt toezeggingen van techbedrijf onvoldoende

Strijd ACM en Apple over datingapps duurt voort: nieuwe boetes in de maak

DEN HAAG (ANP) - De toezeggingen die Apple heeft gedaan om datingapps gebruik te laten maken van meerdere betalingssystemen zijn toch niet voldoende, vindt de Autoriteit Consument & Markt.

Eerder was de toezichthouder nog wel positief over de aanpassingen die Apple voorstelde, maar na nadere bestudering concludeert de ACM dat Apple daarmee nog niet aan de Europese en Nederlandse regels voldoet.

De ACM legde Apple in de vorige fase al voor 50 miljoen euro aan boetes op. Nu die niet het gewenste effect hebben gehad, bereidt de toezichthouder nieuwe boetes voor. Details daarover kunnen nog enkele weken op zich laten wachten.

Tinder

De kwestie draait om datingapps zoals Tinder, Lexa en Bumble. Als gebruikers van die apps bijvoorbeeld een abonnement nemen, dan wordt de betaling door Apple verwerkt. De makers van die apps willen dat ook andere partijen betalingen kunnen verwerken in Apples mobiele besturingssysteem iOS. Daarmee hopen ze ook goedkoper uit te zijn, want Apple vraagt 30 procent provisie over die betalingen.

Het beleid van Apple rond de App Store ligt op meer plaatsen onder vuur. Zo heeft het Amerikaanse bedrijf Epic Games Apple, en ook Google, al voor de rechter gedaagd over het betalingsbeleid.