Nieuws/Financieel
1596202
Financieel

DNB: meer buffers nodig in Nederland

Amsterdam - De Nederlandse overheid, bedrijven en particulieren moeten meer buffers aanleggen teneinde goed voorbereid te zijn op een volgende economische crisis.

Dat zei president Klaas Knot van de De Nederlandsche Bank (DNB) zondagmiddag in het televisieprogramma Buitenhof. „Nederland is een klein bootje op een woelige oceaan. Om de weerbaarheid te vergroten hebben banken, bedrijven, de overheid en particulieren meer buffers nodig om schokgolven op te vangen. Buffers, buffers en nog eens buffers.”

Pensioenstelsel

Op de korte termijn maakt Knot zich geen zorgen, maar hij ziet wel ’kwetsbaarheden’ op de lange termijn, zoals het pensioenstelsel. De DNB-president vreest dat pensioenen de komende vijf tot tien jaar niet geïndexeerd kunnen worden als het niet iets veranderd. „De houdbaarheid van het huidige stelsel zijn we voorbij”, zei Knot. Hij ziet een oplossing in een ’individualisering’ van de pensioenpotten, zodat er meer ’leeftijdsafhankelijk’ belegd kan worden. Ook wees hij op de ’schotten’ tussen de hoge schulden van de Nederlanders enerzijds en hun hoge spaarvermogens aan de andere zijde.