Nieuws/Financieel
1599166052
Financieel

Oliereus Venezuela verkoopt pijpleidingen voor cash

Oliereus Venezuela is ondanks zijn enorme voorraden dermate in geldnood geraakt, dat het regime het metaal van pijpleidingen en olie-installaties als schroot probeert te verkopen.

Het regime van Nicolas Maduro heeft de door plunderaars en wanbeheer steeds meer gekannibaliseerde olie-industrie als schroot bij grote opkopers aangeboden.

Het land zucht onder een serie sancties van de Verenigde Staten. Staatsproducent Petroleos de Venezuela SA, die op halve kracht werkt vanwege sancties en geldgebrek, zoekt naar alternatieven. Om grote reparaties aan zijn pompstations en compressie-installaties in het belangrijke wingebied Monagas te kunnen betalen, wil het met de waarde van de schroot van stilgevallen bedrijven afrekenen.

Dat melden bronnen in het land tegen persbureau Bloomberg. De installaties worden ontmanteld, op partijen metaal zoals staal, koper en aluminium zou worden geboden. Met de opbrengst worden financiële gaten in de staatskas gedicht.

Gapend gat

Deze stap volgt op enkele mislukte pogingen om $800 miljoen aan financiering los te krijgen bij leveranciers, in ruil voor olie en andere verwerkte brandstoffen, aldus personeel bij het staatsoliebedrijf.

Het land beschikt over de grootste bewezen voorraden aan ruwe olie, het equivalent van 300 miljard vaten (158,9 liter), met een geschatte waarde van $100 miljard. Maar het is nu afhankelijk van leveringen uit Iran om zijn eigen brandstoftekort iets te helpen verlichten.

Venezolanen staan dagelijks uren in de rij te wachten op benzine en diesel voor hun auto’s en huishoudens. Ook China en Rusland zouden met brandstoftransacties actief zijn om de socialistische staat overeind te houden. Andere landen durven geen samenwerking aan, uit vrees voor sancties tegen hun bedrijven en politici van de Amerikanen.

Luister naar onze nieuwe podcast ’Meer koopkracht? Vergeet het maar’