Nieuws/Financieel
1600716252
Financieel

Flintertje winst voor AEX

Amsterdam - De Amsterdamse hoofdindex hield maandag maar net winst. Betalingsverwerker Adyen werd dagwinnaar in de AEX. Vooral financiële instellingen verloren vandaag terrein, en in de AMX werd Air France KLM getroffen door nieuwe tegenvallers. Wall Street koerste hoger.

De AEX sloot op 564,37 punten, wat beleggers 0,1% winst gaf. De Midkap-index zakt 0,4% tot 770,21 punten, de AScX-index raakte 1,1% kwijt.

De DAX-index in Frankfurt sloot 0,2% hoger. De Ifo-index voor het Duitse ondernemersklimaat gaf steun: die steeg van 86,3 in juli naar 90,5 in augustus. De Franse CAC-40-index verloor 0,2%, net als de Britse FTSE 100.

Bij de beurzen in New York koerste de Dow Jones-index 0,2% hoger, evenals de S&P 500, terwijl de technologiebeurs Nasdaq 0,5% winst binnensleepte.

,,Dit is een typische maandag: veel partijen aan de koopkant bereiden zich voor op de verklaring van Federal Reserve-bijeenkomst van woensdagavond”, zegt handelaar Frank Bonsee van ABN Amro. ,,Die zal niet veel afwijken van wat een maand geleden is gezegd - maar daarna krijg je de zomer. Beleggers zijn dus scherp op verschillen.”

Amazon en Apple op agenda

Verder komen deze week de bedrijfscijfers en het bbp-cijfer voor de VS en de inkoopmanagerscijfers uit China op de agenda. Cruciaal, volgens econoom Corné van Zeijl van Actiam, worden de kwartaalresultaten van technologiebedrijven Apple, Amazon, Facebook en Google (Alphabet). Die vormen 22% van de beurswaarde in de VS, en koersen stegen dit jaar 35%.

De toename van coronabesmettingen domineerde verder het beurssentiment, aldus broker IG. „De eurozone gaat naar een krimp van 12% op jaarbasis”, zo somt hoofdeconoom Luc Aben van Van Lanschot Bankiers de economische schade op. Vooral omdat bij de stilvallende economie het vertrouwen van consumenten begint te haperen, stelt hij. Dat zal volgens Aben vervolgens weer een forse neerslag op beurskoersen krijgen. In de VS voorziet hij zelfs een teruggang van -30% tot -35% over het tweede kwartaal, afgezet tegen vorig jaar.

De euro ging 1,2% omhoog naar $1,18. Brentolie verloor 1,9%.

KPN krijgt tik

Het aandeel KPN (-3,1%) verloor het meest in de AEX na de presentatie van zijn kwartaalresultaten. Het telecombedrijf houdt het interim-dividend in augustus overeind. KPN meldde eveneens de prognose voor 2020 te bevestigen. Maar voor zakenbank Jefferies werd het een tegenvaller dat het grootste telecombedrijf van Nederland de gevolgen van de coronacrisis niet goed kan inschatten.

ING noemt de resultaten volgens verwachting. Wel herstelt de zakelijke tak later dan eerder gemeld.

Zorgen over nieuwe steunpakketten van centrale banken, met nog lagere rentes als gevolg, zetten druk op financiële waarden. Bank ABN Amro verloor 2,1%, ING raakte 1,7% kwijt, ASR verspeelde 1,2% en Aegon zakte 0,8%.

De grote winnaars bleven bij Adyen, dat 3,3% in het groen parkeerde. Maaltijdenbezorger Just Eat Takeaway pluste met 1%, AkzoNobel werd 1,1% duurder.

AEX-zwaargewicht ASML hield, na enig verlies, uiteindelijk 0,5% winst over. Shell ging parallel aan de olieprijs terug, met 1,3% bij de slotbel, na enige winst nog overdag. Unilever won 0,3%.

Air France KLM-aandelen eindigden in de Midkap in de uitverkoop: -5%, na de waarschuwing van concurrent Ryanair voor tegenvallers vanwege een tweede coronabesmettingsgolf.

Vastgoedfonds Eurocommercial Properties (-4,8%) zat in het voetspoor van Unibail-Rodamco-Westfield (-1,3%).

Bovenin won Pharming 3,9%. Kunstmestproducent OCI zakte 4,5%. Sportschoolketen Basic-Fit trad 3,1% achteruit.

De goudmarkt bleef in de schijnwerpers. De goudprijs steeg maandag naar een recordhoogte van 1944,71 dollar per troy ounce (31,1 gram). Daarmee is het record uit 2011 van 1921,17 dollar verbroken.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws via de mail ontvangen? Schrijf je nu gratis in voor onze nieuwsbrief.