Nieuws/Financieel
1602107
Financieel

Column: Voorzichtige Draghi versus zelfvergenoegde Trump

Mario Draghi

Mario Draghi

Er deed zich vorige week een merkwaardig verschijnsel voor op de aandelenbeurzen. Iets waar weinig ruchtbaarheid aan is gegeven. Waar Wall Street record op record vestigde en wederom winst behaalde, moesten Europese beurzen op weekniveau inleveren.

Mario Draghi

Mario Draghi

De Dow Jones steeg vorige week 2,04 procent, terwijl de S&P met 2,24 procent het nog beter deed. Daartegenover stond een daling op de AEX van 0,44 procent en voor de DAX bedroeg het weekverlies zelfs 0,73 procent.

Dollar

Nu hoor ik u denken: “Logisch, dat is het gevolg van een stijgende euro tegenover de dalende dollar”. Dat is namelijk de meest voor de hand liggende verklaring, niet waar?

Toch ligt de werkelijkheid iets genuanceerder. Als we namelijk naar het koersverloop van dollargevoelige fondsen kijken klopt deze verklaring niet. Zo was Randstad vorige week het best presterende fonds op de AEX. En als er één fonds dollargevoelig is, dan is het Randstad wel, onder anderen na de overname van het Amerikaanse Monster.

Zo waren er meer dollargevoelige fondsen die de week met winst uitgingen. Waarvan Heineken en Galapagos goede voorbeelden waren. Uiteraard waren er ook fondsen waar de verklaring wel opging, zoals bij Ahold Delhaize. Maar dit aandeel werd geplaagd door de trading update waarmee het concern naar buiten kwam en waaruit bleek dat de omzet in de VS minder hard groeit.

De persoon

Ik denk dan ook dat er andere factoren meespelen waardoor Amerikaanse beurzen het beter doen dan die van Europa. Dat heeft alles te maken met de persoon die de stemming bepaalt op de aandelenmarkt. In de Eurozone is dat een zeer voorzichtige centrale bankier. In de Verenigde Staten wordt het sentiment bepaald door een zelfvergenoegde president.

Draghi

ECB voorzitter Mario Draghi herhaalde vorige week nog maar eens dat, zolang de inflatie nog niet dichtbij de doelstelling van 2 procent uitkomt, de rente nog lange tijd op een extreem laag niveau blijft. Hij voegde er aan toe dat ook het schuldopkoopprogramma nog doorloopt zolang dit nodig is. Draghi oogde ontspannen tijdens zijn toespraak, maar in werkelijkheid zal hij zich minder op zijn gemak hebben gevoeld. Al was het alleen maar doordat de euro tijdens zijn speech nog verder opliep en zelfs boven 1.25 noteerde. Het niveau waarvan analisten beweren dat hier de pijngrens ligt, waarboven de inflatie niet zal oplopen.

Keer op keer benadrukt Draghi de gevaren van een aanhoudend lage inflatie. Keer op keer herhaalt hij dat het opkoopprogramma door moet gaan, omdat de omstandigheden daarom vragen. Draghi vergeet daarbij dat het opkoopprogramma in werking is getreden vanwege het deflatiegevaar. Die omstandigheden zijn geheel verdwenen en de enige reden om er mee door te gaan is dat de financiering van de Zuid-Europese overheidschuld waarschijnlijk te duur uitkomt. Uiteindelijk blijft Draghi een Italiaan.

Dit benadrukte Klaas Knot, voorzitter van De Nederlandsche Bank, dit weekeinde nog maar eens in het programma Buitenhof. Het programma had net zo goed een jaar eerder opgenomen kunnen zijn, want ook toen ageerde Knot, evenals zijn Duitse collega Jens Weidmann al tegen het opkoopbeleid. Wat dat betreft zegt dit ook iets over het beinvloedingsvermogen van beide heren. Zij mogen niet alleen Draghi verwijten te lang door te gaan met het ruime beleid, zij mogen de hand ook wel eens in eigen boezem steken.

Het zorgt er wel voor dat er een gematigd optimisme op de Europese aandelenbeurs is. Want hoewel het op het eerste gezicht lijkt dat een aanhoudend lage rente positief voor de beurs zou zijn, bestaan er ook beleggers die vinden dat het herstel in Europa nog achterblijft en daarmee ook de resultaten van Europese bedrijven.

Trump

In de Verenigde Staten wordt de stemming echter bepaald door Donald Trump. Weliswaar zijn de Fed- vergaderingen belangrijk voor het verloop van de rente, Trump is verantwoordelijk voor de euforische stemming. Een goed voorbeeld daarvan is de belastingverlaging die hij in december heeft doorgevoerd. En daarmee beleggers ervan overtuigd dat de winsten van bedrijven in de toekomst een enorme impuls krijgen. En van die winsten kunnen deze bedrijven weer eigen aandelen inkopen, alsmede dividend uitkeren aan aandeelhouders. Daardoor blijft er veel geld stromen richting Wall Street. Dinsdagavond (woensdagnacht Nederlandse tijd) staat Donald Trump tegenover het Amerikaanse Congres, voor zijn State of the Union. Hij zal zich hierin ongetwijfeld op de borst slaan wat hij heeft bereikt tijdens zijn presidentschap. Interessant wordt het wat hij heeft te zeggen over infrastructuur. Daar liggen namelijk nog een aantal beloftes onaangeroerd.Kortom, het is de toon die de muziek maakt en daarmee lijkt Trump de beste kaarten in handen te hebben. Het is echter de vraag hoe lang de belegger die „upbeat“ toon van Trump nog serieus neemt.

Een andere reden dat Europa momenteel achterblijft is dat de bedrijven in de Verenigde Staten sneller zijn met het publiceren van de resultaten. Op Wall Street hebben al vele bedrijven de cijfers bekend gemaakt. En alhoewel deze vaak geflatteerd waren vanwege afschrijvingen op compensabele verliezen, zijn de resutaten onderliggend goed te noemen. Op de AEX is er in feite nog maar 1 fonds geweest (ASML), terwijl Ahold Delhaize een trading update heeft gegeven. Daar komt overigens deze week verandering in. Op de AEX publiceert de helft van de fondsen deze week de resultaten. En dan heb ik het niet over het aantal fondsen, maar over de weging die deze fondsen hebben in de hoofdindex. Philips, ING, KPN, Unibail Rodamco, Unilever en Shell hebben een gezamenlijke weging van iets meer dan 50 procent. Een verrassing in de resultaten kan derhalve flinke uitslagen geven.

Tel daarbij op de voorlopige groeicijfers, consumentenprijzen en werkloosheidscijfers uit de Eurozone, het banenrapport uit de VS en diverse inkoopmanagersdata en wij kunnen ons opmaken voor een volatiele week. Komt het toch nog goed met de beweeglijkheid op de beurs. Want daar moeten handelaren het uiteindelijk van hebben.