Nieuws/Financieel
1604290956
Financieel

Wall Street fors lager door virusvrees

NEW YORK (AFN) - De Amerikaanse beurzen kijken maandag tegen zware verliezen aan. De verspreiding van het coronavirus naar Italië, Iran en Zuid-Korea maakt beleggers bezorgd dat de economische impact van de epidemie groter zal zijn dan eerder gedacht.

Rond 20.00 uur stond de Dow Jones-index 3,3% lager. Technologiebeurs Nasdaq kelderde 3,6%. De breder samengestelde S&P 500-index viel 3,2%.

Luchtvaartaandelen maken duikvlucht

Luchtvaartmaatschappijen als American Airlines (-9,8%), Southwest Airlines (-4,9%), Delta Air Lines (-7,3%) en United Airlines (-3,9%) gingen in de uitverkoop op de beurs. De verspreiding van het coronavirus is slecht nieuws voor het toerisme. Als meer landen getroffen worden door de uitbraak, kan dat het vliegverkeer verder in de weg zitten.

Apple

Ook techreus Apple (-4,2%) begon met flink verlies aan de nieuwe handelsweek. Nieuwe data wijst uit dat de verkoop van iPhones in China in de maand januari met een derde is ingezakt. Apple gaf vorige week al een omzetwaarschuwing. In het kielzog van Apple deden ook toeleveranciers als AMD (-7,6%), Micron Technology (-4%) en Nvidia (-6,6%) vandaag een stevige stap terug.

Financiële waarden en oliesector ook zwak

Ook andere technologiefondsen zoals softwarebedrijf Microsoft, Google-moeder Alphabet, internethandelaar Amazon en Facebook hadden het lastig met verliezen tot 5,4%. Autofabrikant Tesla dook 7,6% in het rood. De financiële sector met banken als Goldman Sachs, JPMorgan Chase, Morgan Stanley, Citigroup en Bank of America kampte met koersdalingen tot 6%.

De olieprijzen gingen eveneens hard omlaag door de viruszorgen. Een vat Amerikaanse olie werd 4,9% goedkoper op $50,75. Brentolie kostte 5,1% minder op $55,51 per vat. Oliemaatschappijen als ExxonMobil en Chevron kregen verliezen te incasseren tot 4,3%.

Gilead witte raaf

Gilead (+3,2%) was juist een witte raaf in New York. Gilead profiteerde van een uitspraak van een bestuurder van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat een experimenteel middel van de faramaceut tegen het coronavirus mogelijk geschikt is voor het bestrijden van het coronavirus. Dat middel wordt momenteel getest in China.