Nieuws/Financieel
1609043
Financieel

Column: Wall Street onder druk

Wall Street moet toch behoorlijk inleveren mede door dat de rente plots fors aan het oplopen is samen met het vooruitzicht dat de grote 5 met cijfers komen vandaag en morgen. Kan alles weer aantrekken of zakken we door richting het einde van de week?

Marktoverzicht:

De markt lijkt nu in ieder geval de intentie te vertonen om een correctie op gang te brengen op Wall Street, we zien veel signalen dat het na een sterke en volgens mij veel te sterke start van 2018 wel eens wat kan gaan afkoelen. Goldman Sachs, een van de grote zakenbanken in de VS, ziet ook al een "grote kans" dat er een correctie komt op de beurzen na de rally die al meer dan 15 maanden aan blijft houden.

Een trigger zal er niet eens nodig zijn want er zijn meerder zaken die opvallen waaronder de dollar die goedkoper wordt maar gelijktijdig dat de rente fors oploopt, op zich gaat dat niet echt samen. De rente die zo snel en fors oploopt is iets wat opvalt in de VS want om de leningen aan de man te krijgen moet men plots met rentes gaan gooien, de overheid kan dan wel triljarden aan dollars uitgeven om de eigen economie op gang te houden maar aan de andere kant zal ook iemand daarvoor moeten betalen en om die financieringen rond te krijgen zien we dat de rentes nu heel snel oplopen. Hoe minder belangstelling er is voor het opkopen van staatsleningen hoe hoger men de rente zal moeten optrekken. Wel iets om goed in de gaten te houden, een hele vreemde ontwikkeling die eigenlijk aangeeft dat het vertrouwen in de VS aan het afnemen is door de grotere partijen. Dat zien we dus aan de dollar die in waarde zakt.

Dat de beurzen nu nog zo hoog staan op Wall Street is ook een vreemde waarneming, ok het gaat goed met de economie, de bedrijven draaien op volle toeren en krijgen er plots extra geld bij door de TAX hervormingen maar de waarderingen liggen wel zeer hoog momenteel. Dat samen met het verhaal over de rente en de dollar, ik weet het niet hoor maar het smaakt naar mijn mening niet goed deze MIX. Daar komt nog bij dat de S&P 500 zijn langste periode sinds 1929 doormaakt zonder een 5% correctie vanaf de top, ook dat is volgens mijn geen normale gang van zaken. Wel zakt de index gisteren voor het eerst sinds 8 maanden met meer dan 1% op dagbasis, het is wel een begin, belangrijk wordt nu het vervolg.

Let verder ook op de volatiliteit die nu al oploopt tot bijna 15 na een bodem op 9 te hebben gemaakt eerder deze maand. Allemaal signalen waarmee wordt aangegeven dat de markten zich nu toch op dun ijs bevinden. Nu komt dit allemaal niet als een verrassing voor mij want zelf zeg ik al enkele weken dat de markt het rondom deze niveaus niet lang zal kunnen volhouden, de vraag is nu alleen op welke manier de verhoudingen weer recht worden getrokken? Doet men dat met geweld? Of zal men ervoor kiezen om het gestaag te laten verlopen? Daar zal de psychologie een belangrijke rol bij spelen, daarmee bedoel ik hoe zal de belegger reageren op een forse streep omlaag na maanden niets te hebben gedaan of beter nog, niets moest worden gedaan? Een daar zit het pijnlijke punt, 15 maanden geen winst hoeven te nemen en dan plots denken nu MOET ik de winst nemen. In zo'n fase wat dan ook helemaal niets heeft te maken met wat voor een fundamentele toestand we te maken hebben kunnen de verkopers ook over elkaar heen vallen. Daar moeten we nu dus voor waken, dat kan wel eens een puntje gaan worden op Wall Street de komende periode. En ik gaf het al aan, de volatiliteit is behoorlijk aan het toenemen, de VIX loopt dus fors op.

En vergeet dan ook niet dat het verloop van de Dow Jones van de afgelopen maanden nogal wat vergelijkingen vertoont met het verloop uit 1987 richting de onvergeetelijke beurscrash. Let vooral op de stand van toen en die van nu, exact keer 10 de getallen. Nu wil ik zeker niet zeggen dat we dat opnieuw gaan krijgen maar ik sluit zoiets niet uit, we weten allemaal dat het niet meer kan zoals toen door de circuit brakers (beurzen worden op tijd stil gelegd) maar toch, het zal zeker niet goed zijn voor het eindeloze vertrouwen wat er nu al 15 maanden heerst.

Wall Street:

De S&P 500 moet het ook loslaten aan de bovenkant waardoor de index nu 2 dagen na elkaar zakt en onder de korte steun terecht komt. Dat is op korte termijn geen goed teken, de index zou nu op zoek kunnen naar een meer betrouwbare steun. Wel tussendoor nog wat steun rond de 2805-2810 punten maar eens daaronder kan het snel naar de andere lijn onder de bodems en die komt uit rond de 2755-2760 punten. Dat kan wel eens een doel worden voor de komende sessies en ik blijf erbij dat een correctie die wat langer duurt alleen maar goed is voor de markt. Weerstand nu eerst de 2850 en de topzone rond de 2875 punten. Ook voor wat betreft de S&P 500 zullen de resultaten van Boeing, Microsoft, Apple, Facebook, Amazon en Alphabet (Google) van groot belang zijn, vandaag en morgen weten we in ieder geval meer.

De Dow Jones laat het afweten en zakt behoorlijk terug, de index weet wel nog de 26.000 punten vast te houden maar dat is zowat het enige wat positief is eraan. Het is al 8 maanden geleden dat de index zoveel verloor op dagbasis, meer dan 1% dus. Steun nu de 25.800 met daaronder de 25.500 punten, niveau's die we goed in de gaten moeten houden de komende dagen want het kan door de toenemende volatiliteit en de daling tot onder de korte termijn steun wel eens verder omlaag gaan op Wall Street. Vandaag speelt er wel een belangrijk aandeel binnen de Dow Jones een grote rol want voorbeurs komt Boeing met cijfers en dat is hoe dan ook de motor van deze index. Als Boeing door wat voor reden wat in moet leveren dan ziet het er niet goed uit op de korte termijn voor het verdere verloop, vergeet niet dat Boeing zeer zwaar weegt binnen de Dow Jones en dat het aandeel zwaar gewaardeerd is. Weerstand voor de Dow nu eerst de 26.250 met later de 26.500 en de top rond de 26.615 punten.

De Nasdaq zakt terug maar nog matig vergeleken met de rest, zo kan de Nasdaq nog net boven de lijn over de toppen blijven maar wel zakt de index net zoals de rest onder de korte termijn steun. Als de Nasdaq onder de steunlijn die we nu rond de 7350-7375 punten zien zakt dan kan het wel eens snel verder zakken. Dan zien we eerst de 7250, de 7200 en de 7100 punten als mogelijke doelen voor de Nasdaq, wel is het zo dat als de Nasdaq onder deze steunlijn wel eens heel snel kan gaan dalen. Weerstand nu eerst de 7500 punten, later de 7600 punten. Het wordt dus vanavond en morgen, beiden nabeurs, belangrijk dat de cijfers van de top 5 goed vallen en vooral beloond worden. Vanavond zijn dat Microsoft en Facebook, morgen Apple, Alphabet en Amazon.

Europa:

De AEX laat het afweten en zakt tot onder de belangrijke steun die rond de 564 punten uitkwam, door de daling onder deze steun zien we nu eerst mogelijkheden tot de oude topzone die tussen de 557 en 558 punten wacht. Later kan de AEX zelfs terug richting de lijn onder de bodems die nu rond de 552 punten uitkomt, daar zien we ook het 50-daags gemiddelde nu. Weerstand nu eerst de 564 punten, later de 567-568 en de 570-571 punten. Door dat Wall Street lijkt te draaien en de euro weer oploopt zal het voor de AEX moeilijk worden om zich stevig te herpakken, de zwakte blijft dus aanhouden voorlopig.

De DAX zit alweer een weekje binnen de bekende range 12.850-13.350 punten, nu de index druk omlaag laat zien vooral omdat het er op Wall Street plots iets minder goed uitziet en de euro weer oploopt moeten we rekening houden met verdere verzwakking bij de DAX. Dan zou het doel in eerste instantie rond de 13.000-13.050 punten uitkomen met later de 12.850 punten als mogelijk richtpunt aan de onderkant van de range. Weerstand nu de 13.300-13.350 punten waar de DAX gisteren al even naartoe kon oplopen, om de index weer aan kracht te doen winnen zal een slot boven die 13.350 punten nodig zijn, eerst maar eens afwachten wat er de komende dagen op het programma staat en vooral wat de euro en Wall Street gaan doen.

Brent olie:

De Brent olie krijgt het nu wel moeilijker na de daling vanaf de 70-71 dollar zone, het lijkt erop dat de olie onderweg is naar de steunlijn onder de bodems die uitkomt rond de 67,5 dollar. Later zien we op de grafiek steun rond de 64,75-65 dollar. Weerstand nu de bovenkant rond 71-72 dollar, daar komt de lijn over de toppen nu uit. De olie lijkt een correctie door te maken binnen de trend die al een tijd omhoog gericht is, pas onder de steunlijn ziet het er slecht uit voor de olie.

Guy Boscart, US Markets