Nieuws/Financieel
1609187
Financieel

’ING hoort komende maanden meer over witwasonderzoek’

AMSTERDAM - ING verwacht in de eerste helft van dit jaar meer te horen over het justitiele onderzoek naar mogelijke betrokkenheid bij witwassen bij de bank.

Dat liet ING woensdag weten in een korte passage in de jaarcijfers over 2017. De bank zegt dat ‘op dit moment niet mogelijk is’ in te schatten hoe het onderzoek van het Nederlandse Openbaar Ministerie uitpakt. Datzelfde geldt voor de inschatting over eventuele boetes.

Ongeveer een jaar geleden bleek uit het jaarverslag 2016 van ING dat er meerdere justitiële onderzoeken lopen naar faciliteren van witwaspraktijken en corruptie bij de bank. Het Openbaar Ministerie bevestigde alleen dat er wordt gekeken naar de rol ING in het schandaal rond de Noors-Russische telecomprovider Vimpelcom.

Het bedrijf misbruikte rekeningen van ING Nederland en Groot-Brittannië om Oezbeekse ambtenaren om te kopen. Onderzocht wordt of ING de vreemde transacties had moeten opmerken en melden.

Ook de Amerikaanse justitie heeft bij ING informatie opgevraagd over de kwestie, meldt ING woensdag. Ceo Ralph Hamers zei in een bijeenkomst met analisten dat de bank ’volledig meewerkt’ met alle onderzoeken.