Nieuws/Financieel
1610359
Financieel

Minister bekijkt aanpak speculatie in bitcoin

Minister Hoekstra.

Minister Hoekstra.

DEN HAAG (ANP) - Minister Wopke Hoekstra (Financiën) wil over een paar weken duidelijk maken of een verbod op speculatie via financiële derivaten op bijvoorbeeld de prijs van bitcoin wenselijk en mogelijk is.

Minister Hoekstra.

Minister Hoekstra.

Partijen in de Tweede Kamer vragen om maatregelen tegen zogenoemde cryptomunten en andere omstreden financiële producten.

Eerder waarschuwde de AFM vanwege de forse prijsveranderingen voor speculatie met futures op de prijsontwikkeling van bitcoins en het gebruik van zogheten binaire opties, waarmee beleggers kunnen inspelen op winst of verlies van de munt.

’Gezamenlijke gedachten’

Volgens de bewindsman gaan ,,onze gezamenlijke gedachten'' in de richting dat het wenselijk is, maar dat vraagt om een toets. Dat geldt ook voor de mogelijkheid van een verbod, zei de minister. Hij hoopt de Kamer binnen enkele weken te kunnen informeren.

Hoekstra waarschuwt al tijden voor de bitcoin onder het motto Bezint eer ge begint. Ook toezichthouders Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank wijzen vooral particuliere beleggers op de risico's.

Desondanks is het aantal mensen in Nederland dat er in belegt, niet dramatisch aan het afnemen, constateert de minister.