Financieel/Geld
1613550678
Geld

’Rechtsbijstandverzekeraars beperken toegang tot advocaat’

Rechtsbijstandverzekeraars vergoeden de kosten voor een externe advocaat steeds minder in procedures waarin het inschakelen van zo’n jurist niet verplicht is. Het gaat dan vooral om kwesties die door de kantonrechter worden behandeld, zoals huurzaken, arbeidsrechtelijke geschillen of conflicten over een aankoop.

In de afgelopen zes jaar hebben mensen met een rechtsbijstandverzekering de gemiddelde maximumvergoeding voor een advocaat in zulke procedures zien halveren naar €10.000, zo blijkt uit een onderzoek van MoneyView.

Volgens het financieel onderzoeksbureau geldt bovendien bij ruim 70% van de 36 onderzochte rechtsbijstandverzekeringen een eigen bijdrage van minimaal €250 voor het inschakelen van een externe advocaat. In 2015 was dat nog bij minder dan de helft van de polissen het geval. Door de lagere maximumvergoedingen en de eigen bijdrage zien verzekerden steeds vaker af van hun recht om een advocaat te kiezen, aldus MoneyView.

Eigen juristen

Rechtsbijstandverzekeraars zetten van oudsher eigen juristen in voor geschillen van klanten, totdat een juridische procedure de vertegenwoordiging van een advocaat vereist. Is de advocaat verplicht in een rechtszaak, dan worden de kosten daarvan volgens MoneyView wel voor een aanzienlijk deel vergoed.

Beste keus

In het onderzoek van MoneyView komen de rechtsbijstandverzekeringen van ABN Amro, ASR en Univé als voordeligste uit de bus. Qua voorwaarden zijn de polissen van ABN Amro, Aegon en ING de beste keus, aldus het onderzoeksbureau.