Nieuws/Financieel
1613696
Financieel

eBay ruilt PayPal in voor Nederlands Adyen

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - Het Nederlandse betalingsbedrijf Adyen gaat het betalingsverkeer verwerken van het Amerikaanse internetbedrijf eBay. Adyen zal geleidelijk de transacties overnemen van concurrent PayPal, waar kopers tot in ieder geval juli 2023 nog bij terechtkunnen, meldt eBay.

Adyen zal dit jaar in Noord-Amerika voor eBay de betalingen afhandelen en moet in 2021 het gros van alle transacties verwerken van de veilingsite. Volgens eBay moet de overstap leiden tot lagere transactiekosten en meer opties voor kopers.

EBay, het moederbedrijf van Marktplaats, was eerder nog eigenaar van PayPal. In 2015 splitste het internetbetalingsbedrijf zich af en werd als zelfstandig bedrijf op de beurs genoteerd.

Adyen zelf treft volgens ingewijden ook voorbereidingen voor een beursgang. Volgens bronnen worden zakenbanken JPMorgan Chase en Goldman Sachs ingehuurd om die stap te begeleiden en wordt gekeken naar New York en Amsterdam voor een notering.

Ebay opende ook de boeken over het vierde kwartaal van 2017, waarin de belangrijke feestdagenperiode is opgenomen. Het bedrijf zag de omzet met 9,1 procent aandikken tot 2,6 miljard dollar. Het verlies kwam uit op 2,6 miljard dollar, vanwege een miljardenlast vanwege de recente Amerikaanse belastinghervormingen.