Nieuws/Financieel
1621107900
Financieel

Trump bezorgt Wall Street flink lager slot

De Amerikaanse beurzen zijn dinsdag met een stevig verlies gesloten. De koersen op Wall Street daalden nadat president Donald Trump een voorstel van Democraten verwierp om $2400 miljard aan noodsteun te bieden aan gedupeerden van de coronacrisis.

De Dow Jones-index sloot 1,3% lager. De breed samengestelde S&P 500-index daalde 1,4%. Technologiebeurs Nasdaq zakte 1,6%.

Met de afwijzing van Trump is de kans vrijwel uitgesloten dat er een nieuwe ronde van noodsteun in de VS komt voor de verkiezingen in november. „Wij hebben een erg genereus aanbod van $1600 miljard gedaan”, schreef Trump op Twitter. „Ik heb mijn vertegenwoordigers gezegd te stoppen met onderhandelen tot na de verkiezingen, wanneer we, direct nadat ik win, een wetsvoorstel voor een groot stimuleringspakket aannemen”, twitterde de maandag uit het ziekenhuis teruggekeerde Trump.

Extra steun vanuit de Amerikaanse overheid wegens is volgens economen van groot belang om 's werelds grootste economie snel te laten herstellen van de coronacrisis. Democraten en Republikeinen in het Congres kunnen het al maanden niet eens worden over aanvullende stimuleringsmaatregelen, onder andere wegens meningsverschillen over de omvang van zo'n pakket. Dat terwijl veel steunmaatregelen uit het voorjaar al in de zomer afliepen.

Powell

Fed-voorzitter Powell waarschuwde vandaag dat het herstel van de Amerikaanse economie na de klap van de coronapandemie in gevaar komt, als er niet snel aanvullende hulp vanuit de overheid komt. Volgens de centrale bankier moet het devies zijn om liever te veel dan te weinig middelen voor economische steun beschikbaar te stellen. „Te weinig steun leidt tot zwak herstel, wat voor onnodige moeilijkheden zorgt bij huishoudens en bedrijven”, zei Powell. „Daarentegen lijken de risico’s van te veel steun, voorlopig, veel kleiner. Zelfs als de steunmaatregelen uiteindelijk ruimer blijken dan nodig was, is het alsnog geen verspilde moeite.”

Bij de bedrijven ging de aandacht uit naar Boeing (-6,8%). De vliegtuigmaker verlaagde zijn langetermijnverwachtingen voor het aantal verkochte vliegtuigen aanzienlijk. Zo denkt het concern de komende tien jaar 11% minder vliegtuigen af te leveren dan vorig jaar werd voorspeld.

Ook farmaceut Gilead (-1,7%), de maker van virusremmer remdesivir, was in het nieuws. In Nederland is de centrale remdesivir-voorraad, die wordt verspreid door het RIVM, helemaal op. Gilead meldde vorige week nog dat het „hard werkt om de productie op te voeren.” Het bedrijf heeft nog niet gereageerd op de Nederlandse situatie.

Pfizer en BioNTech koersten respectievelijk 1,6% lager en 6,1% hoger. Het potentiële coronavaccin dat de twee farmaceuten ontwikkelen wordt via een versnelde methode beoordeeld door het Europees Geneesmiddelenbureau.

Apple (-2,9%) kondigde aan over een week nieuwe producten te onthullen. Kenners houden er rekening mee dat het techbedrijf met nieuwe iPhones komt die mogelijkheden hebben voor snelle 5G-internetverbindingen.