Financieel/Geld
1621257
Geld

’Afschaffen doorsneepremie juist nadelig voor jongeren’

Amsterdam - De heersende opinie dat de doorsneepremie bij het pensioen nadelig is voor jongeren klopt niet. Dat zegt hoogleraar pensioenrecht Erik Lutjens.

De doorsneepremie houdt in dat iedere werkende, ondanks zijn leeftijd, niet alleen evenveel premie betaalt, maar daar ook evenveel pensioen voor ontvangt. Of de inleg nou van een dertiger, met wiens geld nog jaren rendement kan worden verdiend, of een zestiger komt.

Dat zou vooral nadelig zijn voor jongeren, is de heersende opinie. Want hun pensioeninleg levert veel meer rendement op dan de inleg van een oudere. Maar daar zien zij niks van terug.

Maar volgens Lutjens pakt het afschaffen van de doorsneepremie, het huidige kabinet wil dat graag, helemaal niet goed uit voor jongeren. „Dat de doorsneepremie jongeren benadeelt is onjuiste beeldvorming”, zei hij op een door verzekeraar Aegon georganiseerd pensioencongres.

„Het afschaffen zou nadelig zijn, omdat jongeren dan een hogere opbouw hebben als zij in een minder gunstige situatie op de arbeidsmarkt zitten. Ze hebben lagere lonen en tijdelijke contracten. En als ze eenmaal een goede positie op de arbeidsmarkt hebben krijgen ze een lagere opbouw.”

Politiek en polder komen niet samen

Op het congres waren ook de politiek en de sociale partners vertegenwoordigd om in discussie te gaan over het nieuwe pensioenstelsel. Dat gaat nog altijd niet van harte.

VVD-kamerlid Roald van der Linde herhaalde het ongeduld dat er bij de regering ligt over het uitblijven van een akkoord in de polder. „We hopen eind maart witte rook uit een schoorsteen te krijgen. Als dat er niet komt ben ik makkelijk te prikkelen om te zeggen: als ze er niet uit komen, dan doen we het zelf wel.”

Daar zat nog wel een uitgestoken hand naar de sociale partners bij, maar FNV-bestuurder Tuur Elzinga greep die niet met beide handen aan. Hij gaf bij deze krant aan dat de politiek niet hoeft te rekenen op overeenkomst in de polder in de komende maanden.