Nieuws/Financieel
1622433
Financieel

VEB dagvaardt meubelgigant Steinhoff

AMSTERDAM - De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) heeft meubelgigant Steinhoff gedagvaard wegen grove misleiding. De beleggersclub wil voor de Amsterdamse rechtbank aantonen dat het concern aansprakelijk is voor malversaties in de boekhouding.

Dat heeft de VEB vrijdagmiddag bekend gemaakt. De Nederlandse beleggersclub is daarmee de eerste die het Zuid-Afrikaanse Steinhof, na Ikea ’s werelds grootste woonwinkelketen, als geheel aansprakelijk stelt voor het boekhoudschandaal.

VEB-directeur Paul Koster zegt dat de daagvaarding een eerste stap is op weg naar schadevergoeding voor aandeelhouders. ,,Als de rechter Steinhoff aansrprakelijk stelt, kunnen we met die uitspraak de schade verhalen.”

Boekhoudschandaal

Nadat het boekhoudschandaal met Steinhoff begin december naar buiten kwam, verloor het aandeel in een klap ruim 80% van zijn waarde. In totaal ging €12,5 miljard aan beurswaarde in rook op.

Het boekhoudschandaal kwam naar buiten toen bleek dat €6 miljard aan bezittingen op de jaarrekening over 2016 niet hard gemaakt konden worden. Desalniettemin hadden het Nederlandse accoutantskantoor van Deloitte de balans goedgekeurd.

Steinhoff is vooral groot geworden door overnames en heeft daardoor tientallen merken onder zijn hoede. In Nederland heeft de woonwinkelreus alleen de Poco in Enschede.