Nieuws/Financieel
1622698432
Financieel

Kapitaalbuffer Aegon slinkt

Den Haag - Aegon kampt naar eigen zeggen met negatieve markteffecten zoals de lagere rentestanden. Dat drukte in de eerste jaarhelft onder meer op de kapitaalbuffers van de verzekeraar. De nettowinst steeg wel, maar dit beeld is enigszins vertekend door een eenmalig kostenpost een jaar eerder.

Aegon sloot de meetperiode af met een winst van 618 miljoen euro. Dat was duidelijk meer dan de 491 miljoen euro die na de eerste jaarhelft van 2018 resteerde. Dat resultaat werd destijds gedrukt door een verlies op de verkoop van de Ierse activiteiten en beleggingsverliezen. De onderliggende winst viel met ruim 1 miljard euro de voorbije maanden 5 procent lager uit. De daling is volgens Aegon onder meer het gevolg van kosten die het moest maken voor groei-initiatieven.

"Pijnlijk dat Aegon NL weer niet bijdraagt aan het dividend"

Dit vindt DFT-verslaggever Thijs Rösken:

„Net als eerdere keren in de laatste jaren hebben marktontwikkelingen veel impact op de kapitaalspositie van het Nederlandse deel van Aegon. Dus heeft Aegon besloten die afdeling geen dividendbijdrage te laten leveren. Eerder vonden beleggers en analisten het uitblijven van dividendbijdragen uit Nederland en een lage solvabiliteit zeer pijnlijk. Het brengt mogelijk in de toekomst een stabiel dividend in gevaar. Verder zijn financiële resultaten van Aegon beter dan de verwachtingen, maar een dalend onderliggend resultaat en een lagere return on equity stemmen ook niet erg positief.”

Volg Thijs Rösken op Twitter

De kapitaalbuffer (Solvency II-ratio) daalde naar 197 procent. Scheidend-topman Alexander Wynaendts van Aegon sprak van een turbulente eerste jaarhelft, waarin marktbeweging voor Aegon negatief uitpakten. Dit was vooral te zien bij de Nederlandse tak van Aegon. De solvabiliteit daalde daar in een half jaar van 181% eind 2018 tot 152% medio 2019. Zulke grote dalingen doen de alarmbellen bij beleggers afgaan. Het percentage van 152% is nog lang niet zorgwekkend, maar het gaat wel in grote stappen.

Geen dividendbijdrage

De lage solvabiliteit in Nederland zorgt dat Aegon NL niet bijdraagt aan dividend van de groep. In 2017 waren er ook zorgen over de Nederlandse solvabiliteit. Dit loste Aegon op door een forse kapitaalstorting vanuit de groep naar het Nederlandse deel. Dat heeft de rust en dividendbijdrage vanuit Nederland teruggebracht. Maar nu is het Nederlandse deel dus weer extra vatbaar voor marktontwikkelingen. Hoewel de dividendbijdrage van Aegon als groep weer iets stijgt, zien beleggers graag een bijdrage van alle afdelingen, zeker ook van thuismarkt Nederland.

’Vivat-deal biedt opties’

In een toelichting op de resultaten sprak ceo Alex Wynaendts over het bekijken van opties om de kapitaalspositie in Nederland te herstellen. Enkele mogelijkheden die hij noemde zijn het herverzekeren van het langlevenrisico en het kijken naar opties voor het afstoten van de oude levensverzekeringen. „De Vivat-deal (waar investeerder Athora het gesloten boek levensverzekeringen kocht en NN er met het schadedeel vandoor ging, red.) geeft ons ook nieuwe opties. Want nu hebben we veel kapitaal vastzitten in onze levensverzekeringstak.” Ook cfo Matthew Rider zegt dat er door de Vivat-deal een nieuwe realiteit is ontstaan. „Er was vanuit de private equitywereld zó veel interesse in de nog lang lopende levensverzekeringen. Wij hebben nu ook indicaties dat er partijen kijken naar een aankoop van deze partijen levensverzekeringen.”