Nieuws/Financieel
1624591949
Financieel

Basic-Fit onderuit op lagere beurs

Eva de Mol, Partner bij CapitalT, luidde de gong ter lancering van hun investeringsfonds.

Eva de Mol, Partner bij CapitalT, luidde de gong ter lancering van hun investeringsfonds.

De Amsterdamse beurs is donderdag met een stevig verlies gesloten. De vrees dat het economisch herstel in de wielen wordt gereden door het oprukkende coronavirus drukte de stemming onder beleggers. Ook het oplopende aantal WW-aanvragen in de VS deed de beurshandel geen goed. Basic-Fit en Air France KLM verloren fors op Beursplein 5.

Eva de Mol, Partner bij CapitalT, luidde de gong ter lancering van hun investeringsfonds.

Eva de Mol, Partner bij CapitalT, luidde de gong ter lancering van hun investeringsfonds.

De AEX-index eindigde 0,8% lager op 541,11 punten. De AMX daalde 0,9% naar 785,63 punten. De koersenborden in Londen (-1,3%), Parijs (-0,8%) en Frankfurt (-0,3%) kleurden eveneens rood.

„Beleggers vrezen dat strengere coronamaatregelen het economisch herstel gaan verstoren”, zei vermogensbeheerder Jan-willem Nijkamp (Fintessa). Dit leidt al enkele dagen tot turbulentie op de aandelenmarkt, waarbij stevige dalingen worden afgewisseld door krachtige herstelbewegingen. „De beren en stieren zijn met elkaar aan het vechten op de beurs. Maar het negatieve nieuws begint nu wel te overheersen.” Nijkamp verwacht dat de volatiliteit op de beurs aanhoudt tot aan de start van het kwartaalcijferseizoen in de loop van volgende maand.

„De beurs weet per saldo nog altijd niet ver van haar plaats te komen. Sinds eind juli beweegt de AEX index in een correctieve fase waarbij toppen en bodems steeds iets lager komen liggen, maar serieuze verkoopdruk ontbreekt”, constateerde technisch analist Royce Tostrams.

De Amerikaanse beurzen koersten aan het einde van de middag 0,1% tot 0,7% hoger. Een tegenvaller voor beleggers was dat het aantal WW-aanvragen vorige week opliep naar 870.000. Analisten hadden juist een daling naar 840.000 steunaanvragen verwacht.

ING op winst

In de AEX voerde ING de winnaars aan met een plus van 1,4%. Het bankconcern was eerder deze week uit de gratie bij beleggers door onthullingen over de Poolse tak, die heeft geholpen bij het wegsluizen van miljarden aan crimineel geld uit Rusland. ABN Amro ging 0,8% mee omhoog.

Aegon werd 1% meer waard. De verzekeraar onderzoekt de mogelijkheden rond een verkoop van zijn Centraal- en Oost-Europese onderdelen, meldde persbureau Bloomberg.

Adyen pluste 0,3%. Technologisch topman Arnout Schuijff legt zijn bestuursfunctie bij de digitaal betalingsverwerker per 1 januari neer. Hij is een van de oprichters van het Amsterdamse fintechbedrijf.

Biotechconcern Galapagos (-3,1%) was de grootste verliezer onder de hoofdfondsen. Dataleverancier en vakbeurzenorganisator Relx (-2,9%) behoorde eveneens tot de achterblijvers.

In de AMX ging luchtvaartconcern Air France KLM 6,8% omlaag. Sportschoolketen Basic-Fit werd zelfs 9% afgewaardeerd.

Corbion (+3,8%) was de koploper bij bij de middelgrote fondsen. Het chemiebedrijf en de Franse oliemaatschappij Total gaan samen een nieuwe fabriek bouwen voor de productie van polymelkzuur bioplastic, PLA bioplastic. Vastgoedfonds NSI (+3,1%) lag er ook opgewekt bij.

Iedere ochtend meer relevant financieel nieuws gratis in je mail? Meld je hier aan voor de DFT Nieuwsbrief.

safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd
safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd