Financieel/Nieuws
1624711
Nieuws

Bouwkundig voorbehoud moet in koopcontract

PLUIS PRODUCTIES AMSTERDAM WONINGEN VERKOOP

PLUIS PRODUCTIES AMSTERDAM WONINGEN VERKOOP

Amsterdam - Vanaf februari maakt een bouwkundig voorbehoud standaard deel uit van het koopcontract van een woning. Dat heeft als doel kopers beter te beschermen. Wat betekent het in de praktijk?

PLUIS PRODUCTIES AMSTERDAM WONINGEN VERKOOP

PLUIS PRODUCTIES AMSTERDAM WONINGEN VERKOOP

Met een bouwkundig voorbehoud kan de koop van een woning worden ontbonden als na onderzoek blijkt dat er ernstige gebreken zijn of als noodzakelijke herstelkosten boven een afgesproken maximum komen.

„Voorheen was het zo dat wanneer een huizenkoper een bouwkundige keuring wilde laten uitvoeren voordat de koop definitief werd gesloten, dat aan het koopcontract moest worden toegevoegd”, vertelt Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis. „Nu is het zo dat het standaard in het koopcontract staat. Mensen die een huis kopen weten nu dus automatisch dat ze een bouwkundige keuring kunnen laten uitvoeren.”

Vergeten

Voor veel huizenkopers is dat nieuw: ze waren niet op de hoogte dat ze een bouwkundig voorbehoud konden maken. „En het wordt vaak vergeten te vermelden: de verkoper en de makelaar zeggen er natuurlijk niks over.” Met alle gevolgen van dien: „Mensen bellen ons regelmatig op dat ze, nadat ze het koopcontract hebben ondertekend, talloze verborgen gebreken zijn tegengekomen. De rekening daarvoor moeten ze zelf betalen”, aldus André de la Porte.

„Een reden om af te zien van de koop is bijvoorbeeld wanneer er heel ingrijpend moet worden gerenoveerd omdat er betonrot is geconstateerd of de dakspanten onder de boktor zitten. Een andere reden kan zijn dat de renovatie meer dan 10% van de totale koopsom bedraagt. In dat geval kun je de koop afblazen of onderhandelen over een nieuwe prijs.”

Geen wettelijke recht

Zo zou het althans moeten gaan. Een bouwkundig voorbehoud is echter geen wettelijk recht. Een keuring kan echter door de verkoper worden geweigerd. Maar ook de koper kan er vanaf zien. In die gevallen moet het bouwkundig voorbehoud zichtbaar worden doorgehaald in de verkoopovereenkomst.

In de oververhitte huizenmarkt is het vooral de verkoper die het bouwkundig voorbehoud wil schrappen. „De verkoper heeft vaak geen zin om opnieuw over de prijs te onderhandelen wanneer er verborgen gebreken zijn geconstateerd. De koper weet echter wel dat hij in dit geval een risico loopt en kan dan afzien van de koop”, legt Gerard Spierenburg van de Consumentenbond uit: „Het gaat erom dat de huizenkoper zich ervan bewust is dat er risico’s kleven aan het kopen van een huis zonder bouwkundig voorbehoud.”

Hulp makelaar?

Vereniging Eigen Huis en de Consumentenbond spraken met makelaarsorganisaties NVM, VBO en VastgoedPro af om het bouwkundig voorbehoud in het koopcontract op te nemen. „Bij deze drie organisaties is het merendeel van de makelaars aangesloten.”

Dat neemt niet weg dat het een huizenkoper het bouwkundig voorbehoud niet aantreft in het contract wanneer hij met een makelaar zaken doet die hierbij niet is aangesloten.

„Dat geldt overigens ook voor particulieren die hun huis verkopen zonder de hulp van een makelaar”, aldus Spierenburg, die daaraan toevoegt dat het sowieso handiger is om een huis te kopen via deze drie organisaties omdat ze onder meer zijn aangesloten bij de geschillencommissie. „Ook daardoor sta je als consument sterker.”