Nieuws/Financieel
1625363
Financieel

Pizza thuis met zelfrijdende bestelauto

De zelfrijdende bestelauto van Nuro.

De zelfrijdende bestelauto van Nuro.

Terwijl zelfrijdende personenauto’s breed getest worden, komen mogelijk eerder batterij-bestelauto’s op de weg. Eind dit jaar worden de bezorgritjes voor boodschappen en pizza’s verwacht.

De zelfrijdende bestelauto van Nuro.

De zelfrijdende bestelauto van Nuro.

Zij profiteren mogelijk van scherpere regelgeving die de vervuilende dieselbestelbussen al uit binnensteden houdt. De batterijauto’s kennen vrijwel geen uitstoot.

In de Verenigde Staten testen naast grote concerns als Amazon twee nieuwe ontwerpersgroepen, afkomstig uit de gelederen van de teams met zelfrijdende auto’s bij Google en Tesla, met nieuwe exemplaren.

Miljoenen aan investeringen

De twee jaar oude Nuro kreeg na succesvolle testritten deze week $92 miljoen aan investeringskapitaal om sneller te kunnen groeien. De investeerders daar zijn onder meer Greylock Partners en Banyan Capital. Eind dit jaar zouden de testritten voor klanten worden begonnen.

De auto is kleiner en vooral smaller dan een bestelvrachtwagen, met vier compartimenten. De Nuro zou dankzij die dunne vorm goed tot in de woonwijken kunnen komen, zo bleek uit tests.

Google

De Udely meldde deze week eveneens voortgang, het brengt groente van een winkel in Silicon Valley naar zijn klanten, zo meldde het in een bericht aan investeerders.

De concurrentie is groot. Waymo, de auto die uit testlab Google X kwam, claimt ‘duizenden’ nieuwe plug-in-hybride auto’s toe te voegen. Die orders zijn deze week bevestigd door Chrysler.