Nieuws/Financieel
1628398068
Financieel

Zilver en goud zakken fors in prijs

De prijs van zilver en goud storten maandag in bij de malaise op de financiële markten. Zilver, veelvuldig gebruikt voor juwelen maar vooral in de industrie, verloor 8% in prijs.

Edelmetaal goud ging met 3,2% in waarde terug en kwam onder de $1900 per troy ounce (31,1 gram). Marktanalisten wijzen op de toegenomen onzekerheid over de economische groei, terwijl de bepalende valuta voor zulke edelmetaaltransacties - de dollar - juist in waarde is gestegen.

De aandelenbeurzen gingen maandag wereldwijd stevig terug. De beeldbepalende Dow Jones-index verloor 800 punten. Bij een eerdere aandelencorrectie dit voorjaar verloor goud, doorgaans een vluchtheuvel, ook stevig aan waarde. Goud werd volgens zakenbanken dit voorjaar deels verkocht vanwege de behoefte aan cash.

Ook platina en palladium gingen bij de edelmetalen terug in prijs.

Forse bewegingen

Edelmetalenspecialist Georgette Boele van ABN Amro wijst op de overspannen markt in goud. Beleggers kopen niet alleen fysiek goud, maar zijn ook vol belegd in indexfondsen of exchange traded funds (ETF’s) of trackers die goud volgen.

„De totale positie in ETFs en futures samen is nu bijna de totale mijnproductie plus recycling. Deze totale positie of een deel hiervan kan in een mum van tijd op de markt komen als beleggers niet meer geloven in een stijging van de goudprijs. Dit is eerder gebeurd”, zo verwijst Boele naar 2013.

Toen deden beleggers een deel van hun indexposities spontaan van de hand. ,,Dit had een scherpe daling van de goudprijs tot gevolg. Nu is de totale positie veel groter. Het is niet moeilijk te bedenken wat de goudprijs gaat doen als beleggers een deel van deze futures en ETF posities van de hand doen: een grote daling van de goudprijs.”

Dat hoeft volgens ABN Amro niet direct te gebeuren. ,,Maar dit blijft wel boven de markt hangen. En als het gebeurt, komt het meestal onverwacht”, weet Boele.

Hoe dan ook betekent de extra aandacht afgelopen maanden voor goud dat de koersontwikkeling veel beweeglijker is geworden, met grotere pieken en dalen. Boele: „En hoe groter de totale posities in goud, hoe groter de verkoopgolf is als die komt en hoe groter de daling van de goudprijs.”