Nieuws/Financieel
1628967
Financieel

’AEX zet neergang voort’

AMSTERDAM (AFN) - De aandelenbeurs in Amsterdam opent maandag naar verwachting met een stevig verlies. Ook de andere Europese beurzen lijken verder weg te zakken na de verliezen op vrijdag. Beleggers hebben opnieuw een drukke week voor de boeg, met veel kwartaalresultaten van bedrijven en macro-economische cijfers.

Op het Damrak opende BinckBank de boeken. De onlinebroker profiteerde in het vierde kwartaal van een aanzienlijk hoger aantal transacties vergeleken met een jaar eerder. Daardoor vielen ook de omzet en winst hoger uit. Een kleine boekwinst op de verkoop van een deelneming hielp verder een handje.

Het aandeel Philips Lighting zal mogelijk bewegen op een advieswijziging. De Britse bank Barclays schroefde zijn aanbeveling voor het verlichtingsbedrijf terug.

Air France-KLM

Wereldhave kondigde aan dat financieel topman Robert Bolier niet op gaat voor een nieuwe termijn bij de aandeelhoudersvergadering in april. Het bedrijf stelt Dennis de Vreede voor als nieuwe financieel bestuurder. Het vastgoedbedrijf joeg beleggers afgelopen vrijdag schrik aan door het dividend te verlagen.

Air France-KLM wil samen met easyJet en Delta Air Lines een overnamebod doen op het failliete Alitalia na de Italiaanse parlementsverkiezingen op 4 maart. Dat meldde de krant Corriere della Sera. Alitalia maakt deel uit van het samenwerkingsverband dat Air France-KLM heeft met Delta voor vluchten tussen Europa en de Verenigde Staten.

Olie

De Europese beurzen sloten vrijdag stevig lager. De AEX-index zakte 1,2 procent tot 550,08 punten en de MidKap verloor 1,8 procent tot 831,52 procent. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt speelden tot 1,7 procent kwijt.

Ook in New York werden flinke verliezen geleden. De Dow-Jonesindex kende de slechtste beursdag in ruim anderhalf jaar tijd en eindigde 2,5 procent lager op 25.520,96 punten. De brede S&P 500 zakte 2,1 procent en technologiegraadmeter Nasdaq verloor 2 procent.

De euro was 1,2448 dollar waard, tegen 1,2450 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse ruwe olie zakte 0,8 procent in prijs tot 64,95 dollar. Brentolie daalde 0,9 procent tot 68,01 dollar per vat.