Nieuws/Financieel
1629062
Financieel

Koopkracht gezin in veertig jaar amper gestegen

Amsterdam - De groei van de Nederlandse economie komt al sinds 1977 nauwelijks bij huishoudens terecht. Gecorrigeerd voor inflatie heeft een gemiddeld Nederlands huishouden in veertig jaar tijd amper meer te besteden gekregen, blijkt uit onderzoek dat de Rabobank vanochtend publiceert.

Tussen 1977 en 2015 – het meest recente jaar in de cijfers die Rabobank hanteert – is de omvang van onze economie twee keer harder gegroeid dan het inkomen van huishoudens, zelfs als je er rekening mee houdt dat gezinnen in die periode kleiner zijn geworden. Vooral sinds de eeuwwisseling is het gat tussen de groei van de economie en wat huishoudens daar als vruchten van plukken fors groter geworden.

In plaats van in de portemonnee van consumenten kwam de economische groei de afgelopen veertig jaar vooral bij bedrijven terecht, en in mindere mate bij de overheid. „Dat de overheid een groter deel van de groei krijgt, is niet in het nadeel van de burger”, zegt Martijn Badir, de Rabo-econoom die het historisch onderzoek heeft uitgevoerd. „De overheid geeft immers ook geld uit voor ons. Maar de grote winnaars zijn de bedrijven: hun inkomen als percentage van het bbp is in veertig jaar tijd verdrievoudigd.”