Nieuws/Financieel
1630628
Financieel

'ABN AMRO voert winst flink op'

AMSTERDAM (AFN) - ABN AMRO heeft zijn winst in het vierde kwartaal flink opgevoerd ten opzichte van een jaar eerder. Dat is althans de gemiddelde verwachting van twintig analisten die de bank zelf heeft gepolst voorafgaand aan de resultaten die woensdag naar buiten komen.

De marktvorsers voorzien voor de laatste drie maanden van het jaar in doorsnee een nettowinst van 475 miljoen euro, waarbij het onderliggende resultaat nauwelijks afwijkt van de gerapporteerde winst. Een jaar eerder bleef 333 miljoen euro over onder de streep. Over heel 2017 werd naar verwachting een nettowinst gerealiseerd van 2,7 miljard euro, tegen 1,8 miljard euro in 2016.

ABN AMRO profiteert al langer van het verder aantrekken van de Nederlandse economie, waardoor het financiële concern bijvoorbeeld goede zaken kan doen met hypotheken en leningen aan het mkb. In het derde kwartaal kwamen de resultaten ook al een stuk hoger uit dan in dezelfde periode een jaar eerder. Iets waar de bank wel last van heeft is de aanhoudend lage rente in Europa.

Bankenregels

Analisten zullen woensdag ook kijken of ABN AMRO erin is geslaagd zijn kostenniveau verder omlaag te krijgen. Daar wordt via eerder aangekondigde reorganisaties al enige tijd aan gewerkt. Over het algemeen wordt verwacht dat de kosten afgezet tegen de baten in heel 2017 zijn uitgekomen op een score van 60 procent. De graadmeter bedroeg over 2016 nog 65,9 procent. ABN AMRO heeft eerder gezegd te streven naar een score tussen de 56 en 58 procent in 2020.

Ook zal de aandacht uitgaan naar mogelijke opmerkingen van de bank over de impact van de nieuwe bankenregels van Basel IV. ABN AMRO meldde in december tevens te bekijken of verschillende onderdelen van de zakenbank straks nog wel levensvatbaar zijn door alle extra kapitaaleisen. Op de uitkomsten van dat onderzoek blijft het waarschijnlijk nog wel even wachten. Die kunnen naar eerdere inschatting van de bank waarschijnlijk pas in het tweede kwartaal worden gepresenteerd.