Nieuws/Financieel
1630757973
Financieel

'Focus Wall Street op stijgende olieprijzen'

New York - De aandelenbeurzen in New York gaan maandag naar verwachting lager openen. Beleggers op Wall Street hebben vooral aandacht voor de sterk gestegen olieprijzen na de aanvallen op twee belangrijke olievelden in Saudi-Arabië. Verder wordt uitgekeken naar het rentebesluit van de Federal Reserve op woensdag, waarbij door de financiële markten op een nieuwe renteverlaging wordt gerekend.

Brentolie werd 11 procent duurder op 66,80 dollar per vat. Een vat Amerikaanse olie steeg 10,4 procent in prijs tot 60,55 dollar. Door de aanvallen op de olie-installaties in Abqaiq en Khurais afgelopen zaterdag werd ongeveer 5 procent van de wereldwijde olieproductie stilgelegd. De aanval werd opgeëist door de Houthi-rebellen in Jemen, maar volgens Washington zit Iran achter de aanslag. President Donald Trump heeft toestemming gegeven om de strategische oliereserve van de Verenigde Staten te gebruiken en zei klaar te staan om militair in te grijpen.

Oliefondsen in New York zullen waarschijnlijk reageren op de sterk stijgende olieprijzen, waaronder grote olieconcerns als ExxonMobil, Chevron en ConocoPhillips en oliedienstverleners als Schlumberger, Halliburton en Transocean. Naar verwachting komt de luchtvaartsector juist onder druk te staan door de vrees voor hogere brandstofprijzen. Dit geldt voor fondsen als Delta Air Lines, United Airlines en American Airlines. Ook vliegtuigbouwer Boeing kan daardoor bewegen.

Trump

Trump riep de Fed opnieuw op met een grote renteverlaging en stimuleringsmaatregelen te komen. De centrale bank begint dinsdag aan zijn tweedaagse beleidsvergadering.

Verder staat autoconcern General Motors (GM) in de belangstelling. GM gaat gebukt onder de eerste staking in twaalf jaar. Bij tientallen vestigingen in de VS heeft personeel het werk neergelegd, vanwege een conflict over onder meer lonen en banen. Volgens kenners verliest GM mogelijk 50 miljoen dollar per dag de staking voortduurt.

Op macro-economisch gebied werd bekend dat de bedrijvigheid in de industrie rond New York in september minder sterk groeit dan in augustus.

De aandelenmarkten op Wall Street toonden vrijdag een wisselend beeld. De Dow-Jonesindex sloot 0,1 procent hoger op 27.219,52 punten. De breder samengestelde S&P 500 zakte 0,1 procent tot 3007,39 punten. Technologiebeurs Nasdaq verloor 0,2 procent tot 8176,72 punten.